ZADAR - Najuređeniji grad u Zadarskoj županiji je Grad Zadar, ocijenilo je povjerenstvo sastavljeno od predstavnika Zadarskog lista, TZ Zadarske županije i Hrvatske gospodarske komore - Županijske komore Zadar. Povjerenstvo je u obrazloženju navelo kako se Zadar nagrađuje zbog ulaganja u infrastrukturu s posebnom naglaskom na ulaganja u sustav odvodnje, radove na Istarskoj obali, ali i zbog skidanja skele na Kneževoj palači, početka adaptacije Muzeja stakla, procvjetalog Bulevara i niza manifestacija.

Svojevrsna je to kompenzacija i za činjenicu da je Nacionalno povjerenstvo upravo zbog niza radova eliminiralo Zadar iz konkurencije za nacionalnu nagradu Plavi cvijet. Gradonačelnik Zadra Živko Kolega, uz ovu je nagradu primio i nagradu za najbolje uređenu ulicu - Obalu kneza Branimira.

Najuređenijim općinskim središtem proglašen je Sv. Filip i Jakov, dok je nagrada za najuređenije mjesto pripala Ugljanu. Gradu Zadru, Sv. Filipu i Jakovu i Ugljanu TZ Zadarske županije poklonila je i sadnice u vrijednosti od 10.000 kuna. Dogradonačelniku Biograda Tončiju Šangulinu uručena je i nagrada za međunarodni doprinos afirmaciji hrvatskog turizma zaslužena time što je Biograd osvojio Srebrni cvijet Europe.

- Zadarski list od početka je turizmu, kao iznimno značajnom području života, posvećivao značajnu pozornost. Jednako tako, iako je rođen u teškom ratnom dobu, brine se za okoliš, uređenje mjesta i ugodniji život svih nas. Nismo slučajno sudionik akcije "Volim Hrvatsku" Hrvatske turističke zajednice koja se na području TZ Zadarske županije provodi pod sloganom "Cvit za lipši svit". Zalaganjem ovdašnjih turističkih djelatnika i nas samih postali smo medijski pokrovitelj akcije "Plavi cvijet" sa sudjelovanjem u radu nacionalnog povjerenstva što jednako doživljavamo svojim uspjehom i uspjehom ove sredine. Zajedno smo prošli vremena bez turizma u teškim ratnim godinama, i danas, kada na 165 stanovnika bilježimo preko milijun gostiju na tom putu želimo dalje ići, istaknuo je v.d. glavnog urednika Zadarskog lista Luka Perić.
Za najrestoran proglašen je restoran "Kornat", a nagrada je zasluženo otišla u ruke kuhara Renata Kraljeva za kojeg vrijedi istaknuti kako je član Hrvatske kuharske reprezentacije.

Nagrada za autentičan novi proizvod pripala je odmorištu "Agroturizam Varoš" iz Starigrada - novom odmorištu uređenom u sklopu projekta „Pod starim krovovima", dok je "Paška sirana" koja je tržištu ove godine ponudila novi proizvod "Mini Paški sir" nagrađena za stvaranje suvenira godina.
Najuređenijim turističko informativnim centrom proglašen je onaj u Zatonu, dok su u konkurenciji trgova i parkova pobjedu odnijeli Trg kralja Petra Krešimira IV. u Pagu i javni gradski park u Benkovcu.

Nagrada za najuređeniji vrt, uz sadnice u vrijednosti od 3.000 kuna, pripala je Ortopedskoj bolnici u Biogradu, dok je najbolje uređenom plažom proglašena biogradska Dražica,a najljepše uređenom benzinskom crpkom postaja OMV-a Nadin Sjever. Obitelj Matešić iz Dikla osvojila je nagradu za najuređeniji balkon. Oni će jedini Zadar predstavljati i na dodjeli "Plavog cvijeta" u Cavtatu. No, kako članova obitelji nije bilo u prilici dojela priznanja u restoranu "Kornat", nagradu je u njihove ime preuzeo Dubravko Milin.

Nagrada izvan konkurencije dodijeljena je udruzi "Propela" za organizaciju Milenijskog skoka. TZ Zadarske županije dodijelila je i nagradu za najbolji literarni rad učenika na temu turizam Ani Majić iz OŠ "Juraj Dalmatinac" u Pagu.