BEČ - Visoki zemaljski sud u Beču odbacio je žalbu na odluku o izručenju umirovljenog generala Vladimira Zagorca, prenosi RTL.

Zagorčevi odvjetnici najavili su žalbu na tu odluku, što znači da se stopira izručenje umirovljenog generala Hrvatskoj dok traje postupak. Na današnjem se ročištu Zagorec po prvi puta obratio sudu te je pokušao uvjeriti suca da mu u Hrvatskoj ne predstoji pošteno suđenje, budući da je sve svjedoke koji su bili spremni svjedočiti u njegovu korist, policija uhitila.

Između ostalog, na sudu je spomenuo i susret sa Sašom Perkovićem, ustvrdivši kako mu je Mesićev savjetnik rekao da zna da ne postoje nikakvi dijamanti. Od njega je, tvrdi Zagorec, zatražio da dostavi dokumente koji bi kompromitirali vodeće političare iz 90-tih. Umirovljeni general izjavio je kako je zahtjev odbio, nakon čega je Perković tražio da to pokuša usmeno rekonstruirati, a zauzvrat će postati zaštićeni svjedok. Austrijskim sucima je predložio da se tajno, bez prisustva javnosti, u Beču, sasluša dvoje novih svjedoka.

Zagorčev odvjetnik Günther Gahleitner otkrio je samo to da je prvi od dvoje zaštićenih svjedoka "visoki policijski službenik i član specijalne postrojbe za borbu protiv terorizma", a drugi žena za koju je ustvrdio da je bila u nekom kontaktu s predsjednikom Stipom Mesićem. Nakon što su oni dali iskaz, suci su se povukli na vijećanje o Zagorčevoj žalbi na odluku o izručenju Hrvatskoj.

Zagorec je optužen za pronevjeru kao nekadašnji pomoćnik ministra obrane. Prvostupanjski sud odobrio je zahtjev Hrvatske za njegovim izručenjem, a tu je odluku danas potvrdio i Visoki zemaljski sud, nakon što se Zagorčeva obrana žalila na tu odluku.