SLAVONSKI BROD - Teško ozlijeđeni Gjorgji Georgijevski (32), vozač WV Touarega u kojem je prošlog utorka  u 6.25 sati na autocesti nedaleko od Nove Gradiške poginuo Toše Proeski, makedonskim je sanitetskim vozilom u nedjelju ujutro prebačen iz novogradiške Opće bolnice u Skoplje, prenosi Jutarnji.

Od trenutka nesreće odbijao je svaki kontakt s javnošću, a u početku i s najbližim prijateljima koji su mu iz Makedonije stigli u posjetu. - Unatoč nekim napisima da se čak kod nas pokušao i ubiti, to nije istina. Neki su novinari navodili i da su pričali s njim što nije točno, jer kod njega u sobu nitko osim prijatelja nije ulazio, baš kao što ni on nije izlazio iz sobe.

Ono je što je u nekim medijima navedeno kao izjava Georijevskog je ono što su njegovi prijatelji prepričali novinarima. U nedjelju ujutro je napustio bolnicu bez nazočnosti novinara - rekla je Maca Višić, glavna sestra kirurgije, a potvrdio i ravnatelj bolnice dr. Igor Ferenčina. - Pušten je sa Schantzovim ovratnikom i u pratnji makedonskih liječnika - rekao je Ferenčina.

Sa svime je bio upoznat i županijski državni odvjetnik Stjepan Haramustek. - Za mene je on slobodan čovjek, jer smo slučaj odlučili prepustiti makedonskom pravosuđu. Njegova je putovnica bila u policiji odakle je vjerojatno preuzeta i kada je vozilo stiglo po njega, on je otišao. Mi sada čekamo samo nalaz prometnog vještaka, nakon čega ćemo kompletnu dokumentaciju putem nadležnih ministarstva proslijediti Makedoniji - istaknuo je Haramustek, komentirajući kratko kako je uzrok nesreće, u kojoj je poginuo Toše Proeski, brzina i činjenica da su vozač i oba putnika najvjerojatnije u trenutku udara spavala.
 
Nitko od njih najvjerojatnije nije ni primijetio kamion. U trenutku udara, pri kojem je suvozačeva strana završila pod prikolicom kamiona, vozač se trgnuo, naglo skrenuo ulijevo i udario u zaštitnu ogradu - rekao je Haramustek. Toše Proeski poginuo je već u trenutku udara u kamion uslijed puknuća vratne kralježnice. Unatoč nekim pretpostavkama kako je spavao spuštenog sjedala, državni odvjetnik kaže da je ono bilo u uspravnom položaju, no uslijed udara je puklo.

Zračni jastuci se nisu aktivirali jer ni jedan od putnika u VW Touaregu nije bio vezan sigurnosnim pojasom, što je uz kočenje jedan od preduvjeta za njihovo aktiviranje. Nalaz prometnog vještaka bit će dovršen ovoga tjedna te će s cjelokupnom dokumentacijom biti proslijeđen makedonskom pravosuđu.