HAAG / ZAGREB - Haško Tužiteljstvo nije se žalilo na oslobađajuću presudu Miroslavu Radiću. Glasnogovornica Tužiteljstva Olga Kavran objasnila je kako se najava žalbe odnosi samo na Šljivančanina i Mrkšića. Objasnila je kako je tužiteljstvo odustalo od žalbe na oslobađajuću presudu protiv Radića jer na temelju dosadašnjeg iskustva ne vjeruje u uspjeh takve žalbe.

Sva trojica pripadnika Jugoslavenske narodne armije bila su optužena za masovni pokolj počinjen na Ovčari.

Premijer Ivo Sanader izjavio je kako očekuje da hrvatsko Državno odvjetništvo hitno, a i pravosuđe u Hrvatskoj počne procesuirati Radića u odsutnosti.
- Dakle ako neće Haag, hoće Hrvatska. To vrlo jasno i odlučno tražim bez mješanja u pravosudne organe, istaknuo je Sanader.

Komentirajući odluku haškog tužiteljstva predsjednik Stjepan Mesić je rekao da to nije u redu i da je tužiteljstvo trebalo podnijeti žalbu na presude protiv svih koji su njome obuhvaćeni. Ipak, rekao je predsjednik Mesić, to ne isključuje mogućnost da naše pravosuđe pokrene postupak protiv svih, a ponajprije protiv vojnoga vrha Jugoslavenske armije koji je prikrivao sve zločine.

- Ministarstvo pravosuđa RH izražava duboko neslaganje i nezadovoljstvo ovim postupkom tužiteljstva. Bez obzira na ovu odluku, Ministarstvo pravosuđa RH podsjeća da je protiv Miroslava Radića Državno odvjetništvo u Vukovaru podnijelo istražni zahtjev Županijskom sudu u Vukovaru na temelju kojeg je Sud donio rješenje o provođenju istrage i određivanju pritvora, navodi se u priopćenju Ministarstva, gdje se dodaje i kako je "s tim u vezi ministrica pravosuđa Ana Lovrin već je dala suglasnost nadležnim tijelima u Hrvatskoj za raspisivanje međunarodne tjeralice za Miroslavom Radićem".