NIN – U prvoj uljari na području grada Nina, uljari "Robi" u Žeravi koja se nalazi u vlasništvu obitelji Momira Paleke, upravo se zahuktava ovogodišnja prerada maslina i proizvodnja maslinovog ulja. S preradom se započelo prije petnaestak dana s nekoliko skromnih tura dnevno, a prerada će se nastaviti sve do prosinca.
Trenutačno se radi tijekom cijelog dana, a zbog sve većih količina maslina, posao se zna odužiti i do kasno u noć. Nekoliko sati kad strojevi ne rade koriste se za njihovo pranje i čišćenje. U uljaru "Robi" svoje masline na preradu dovoze maslinari s područja Nina, Vira, Privlake, Zatona, Briševa, Poljica Visočana pa čak i s pojedinih zadarskih otoka. Problem nije čak ni prijevoz plodova jer oni koji ga ne mogu sami osigurati za tu uslugu mogu se obratiti prerađivaču.
Hladno prešanje
Sama uljara nalazi se na prostoru od šezdeset četvornih metara na kojem su smješteni najsuvremeniji strojevi za prešanje maslina i proizvodnju ovog tekućeg zlata. Odjednom se može samljeti maksimalno 1.500 kilograma maslina. Sve je kompjutorizirano i točno se zna koliko koji proces minimalno može trajati kako bi se dobile optimalne količine ulja iz samljevenog ploda. Radi se hladnim prešanjem koje je Momir Paleka izabrao nakon brojnih savjetovanja sa stručnjacima.
– Hladno prešanje maslina je budućnost u proizvodnji maslinovog ulja. Njime se maksimalno sačuvaju kvalitete jedne masline, ulje bude izuzetne kvalitete, osebujnijeg mirisa i okusa, kaže Momir Paleka. U prilog njegovim riječima ide i činjenica da je nekoliko maslinara, koji su kod njega mljeli masline, na Noćnjaku osvojilo medalje za kvalitetu ulja.
Od otpada do gnojiva
I dok maslinari čekaju da dođe njihov red ili da poteknu prve kapi ulja, vrijeme se krati u razgovoru s vlasnikom u starinski uređenoj prostoriji gdje se na stolu uvijek nađe nešto za svačiji ukus. U "Robiju" su išli dalje i kad je riječ o komini, nusproizvodu prerade maslina. Komina se u zadnjih par godina pretvorila od otpada u sirovinsku osnovu za proizvodnju kvalitetnog gnojiva.
– Kominu skupljamo na jednu površinu gdje je kasnije tretiramo bioalgenom, te se nakon šest mjeseci dobije prvoklasno gnojivo. Njega dajem ljudima koji su mljeli masline kod mene s tim da sve velike prerađivače posebno pozovem da mogu doći po svoje gnojivo, kaže Paleka. Ovo je još samo jedan detalj kako u ovoj uljari vode računa o svojim mušterijama. Kvalitetnim radom doprinijelo se i promociji samog mjesta. Inače Momir Paleka ovogodišnju berbu ocjenjuje prosječnom, s radmanima koji se kreću od četrnaest do osamnaest posto. Očekivala se bolje berba, ali je tuča, koja je pogodila ovaj dio Zadarske županije, ostavila traga i na maslinama.
Ništa bez udruživanja
Momir Paleka ocjenjuje pozitivnim poticaje za otkupljivače maslinovog ulja. Država, naime, daje od sedam kuna po otkupljenoj litri ekstra djevičanskog maslinovog ulja i tri po litri djevičanskog. Uvjet je da otkupna cijena prvog ne smije biti manja od četrdeset kuna po litri, a drugog trideset tri kune.
– Ostalo je nedorečeno što poslije s otkupljenim uljem. S tisuću litara pojedinac ne može nastupiti na tržištu. Trebali bi se ujediniti otkupljivači i s velikim količinama izaći pregovarati na tržištu, kaže Paleka.
