ZAGREB - Božić i Nova godina kao da nam svake godine sve ranije dolaze u grad, a blagdanska groznica počinje nas »tresti« već početkom studenoga. No, da bi građani uživali u ljepotama okićenih trgova potrebno je znatno izdvojiti novca. Kako kaže Davor Jelavić, pročelnik Gradskog ureda za prostorno uređenje grada Zagreba, troškovi će iznositi šest milijuna i 278 tisuća kuna, s PDV-om. Za prigodnu rasvjetu i rasvjetna tijela Grad je sklopio ugovor s tvrtkom Elicom, vrijedan pet milijuna i 626 tisuća kuna. Za izbor velikoga tradicionalnog božićnog drvca zadužena je tvrtka Zrinjevac, s kojom je Grad sklopio ugovor vrijedan 691 tisuću kuna. 

U Puli je vrijednost božićno-novogodišnjih dekoracija i radova oko 277 tisuća kuna. Na bogat kulturni program, koji će se održavati tijekom prosinca, ali i na sam doček Nove 2008. godine, utrošit će se 430.000 kuna. K tome, Turistička zajednica Grada Pule za novogodišnji će vatromet izdvojiti 40.000 kuna.

Grad Zadar i ove godine s 270 tisuća kuna financira organizirani doček na otvorenom na Narodnome trgu. I zadarski hoteli, restorani i konobe pripremaju programe za novogodišnji doček te najavljuju dobar provod.
 
Šibenski dogradonačelnik Tomislav Ninić kazuje da će se za proslavu Nove godine te za višednevni tradicionalni program »Božićne čarolije« iz gradskog proračuna izdvojiti između 350 i 400 tisuća kuna. Doček Nove godine, drugi put zaredom, organizirat će se u župnoj crkvi Srca Isusova na Baldekinu.
 
Blagdanskom rasvjetom u Splitu će ove godine biti okićeno 20 ulica u užem središtu grada, Riva, Pjaca, trgovi, pročelja važnijih objekata te 10 kilometara ulaza u grad. Raspisan je natječaj za nove ukrasne elemente koji se postavljaju na Rivi, u Marmontovoj ulici i na Pjaci, a u Gradu očekuju da njihova cijena neće prijeći 150.000 kuna. Tom iznosu treba dodati i 364.000 kuna koliko Grad Split košta postavljanje kompletne blagdanske rasvjete.

Iako nismo uspjeli službeno saznati koliko će Dubrovčane stajati ulazak u Novu 2008. godinu, prema praksi iz prošlih godina uz postavljanje nekoliko novogodišnjih jela, za kićenje gradskih ulica koristit će se stari ukrasi, a povijesna cjelina bit će osvjetljenja fiksno postavljenom svečanom rasvjetom, odnosno svijetlećim cijevima.

Tijekom predstojećih božićno-novogodišnjih blagdana Rijeka će biti okićena od 5. prosinca ove do 8. siječnja 2008. godine, a na to će se potrošiti milijun kuna. No, članovi riječkoga Gradskog poglavarstva naglašavaju da će se pritom koristiti sav postojeći materijal, dok će se novom opremom ukrasiti novouređeni trgovi u Starom gradu te pročelja zgrada gradske uprave na Korzu 16 i Titovom trgu 3. Kao što je to već postalo tradicionalno, na prijelazu iz Stare u Novu godinu na riječkom lukobranu bit će priređen i osamminutni vatromet.