ZAGREB - U akciji USKOK-a i policije pod nazivom "Gruntovec" razotkrivena je korupcijska mreža na zagrebačkoj gruntovnici u kojoj su uhićena tri zagrebačka odvjetnika, šest djelatnika zemljišno-knjižnog odjela Općinskog građanskog suda u Zagrebu, jedan djelatnik tog odjela iz Zaprešića, jedan djelatnik DORH-a, jedan izvanparnični službenik zagrebačkoga Županijskog suda i desetero građana.

Na konferenciji za novinare ravnatelj USKOK-a Dinko Cvitan, njegov zamjenik Dražen Jelinić i ravnatelj policije Marijan Benko o imenima nisu željeli ništa govoriti, no neslužbeno se doznaje da su uhićeni odvjetnici Anđelo Miloš i Alen Blagajac.

Njih se sumnjiči da su primali i davali mito u visini od nekoliko stotina kuna do 3500 tisuće eura kako bi ubrzavali upisivanje u gruntovnice. Neslužbeno se doznaje da su djelatnici gruntovnice uzimali novac kako bi odvjetnicima izdavali lažne dokumente i požurnice za određene predmete.Cvitan je rekao da uhićenjima nije završena akcija "Gruntovec" te da je u tijeku još nekoliko akcija suzbijanja korupcije. Akcija je pokrenuta prije godinu dana, a kulminirala je rano jutros uhićenjem osumnjičenih, pretragama stanova, odvjetničkih ureda, automobila, gruntovnica u Zagrebu i Zaprešiću te ureda DORH-ovog službenika, pri čemu je oduzeta veća količina dokumentacije i računala.

Očekuje se da će u četvrtak poslijepodne uhićeni biti privedeni u Istražni centar zagrebačkog Županijskog suda. U USKOK-u kažu da su na tri načina izigravali zakon - upisom stvarnih zaloga kao osiguranja vraćanja kredita dobivenih od banaka radi smanjivanja interkalarnih kamata, izradom fiktivnih ugovora radi prikazivanja upisa hitnim te preslikavanjem i davanjem spisa na uvid neovlaštenim osobama. Za sve te usluge primljene su razne korisiti i iznosi mita. Sumnjiče se za kaznena djela protiv službene dužnosti, prije svega primanja i davanja mita i nezakonitog posredovanja, odnosno trgovanja utjecajem.

Osim kriminalističke obrade u tijeku je i financijska istraga jer postoji velika vjerojatnost da su neke od osoba stekle priličnu imovinsku korist, a USKOK će zatražiti i nadzor na radom zagrebačke i zaprešićke gruntovnice. Kako bez nazočnosti članova HOK-a policija ne može pretražiti urede uhićenih odvjetnika, Komora je već odredila članove koji će biti nazočni tijekom pretrage. Predsjednik HOK-a Leo Andreis rekao je kako Komora pozdravlja svaku opravdanu akciju u suzbijanju korupcije i kriminala, no ističe kako je pritom važno da se postupci vode prema zakonu.