ZADAR - U subotu 22. prosinca na Narodnom trgu će se u organizaciji udruge Eko-Zadar od 8 do 15 sati održati Božićni sajam zdrave hrane i ljekovitih pripravaka. Bit će ponuđeni kvalitetni proizvodi malih proizvođača i obiteljskih gospodarstava zadarskog kraja.

Riječ je o božićnom izdanju sajma Dani Sunca koji se već osam godina za redom održava u kolovozu, a kako je istaknula koordinatorica Eko-Zadra Atana Grbić-Martinović cilj je promovirati ekološki provjerene proizvode, ali i ponuditi alternativu u prilici blagdanske kupovine i darivanja.

Sudionici sajma su "Ravnokotarska vinska cesta" s vinima Zlatka Kaštelanća čije je kvalitetno bijelo vino "Zlatna kap" dobitnik mnogobrojnih priznanja za kvalitetu i Uljarom Nadin koja je dobitnica zlatne medalje za ekstra djevičansko maslinovo ulje i diplome za prerađeno šampionsko ulje, Nediljko Ćotić u čijoj se ponudi nalazi široka paleta pčelinjih proizvoda Zadarske županije, Ljekarna "Jerkin" s pripravcima od ljekovitog bilja, PTO Nekić s prirodnim proizvodima na bazi ljekovitog bilja i maslinovog ulja, kao i Joso i Mira Maruna čiji su med i proizvodi od meda višestruko nagrađeni.

Novost na sajmu je "Tara centar" sa sendvičima sa seitanom, tofuom, burgerima od žitarica i povrća, te domaćim namazima od suncokreta, sezama i kolačima. U "Tara centru" odnedavno je otvoren i jedini zadarski restoran koji nudi makrobiotičku i vegetarijansku kuhinju.

Sajam će, kako je naglasila Grbić-Martinović imati i humanu notu.
- Pridružuje nam se udruga Z,V.U.K s projektom "Hrana, a ne oružje" čija je ideja promovirati izgradnju mira. Hrana će se dijeliti besplatno uz prikupljanje priloga za pomoć Draganu Stojisavljeviću, poznatijem pod imenom Deva-Deva koji je imao moždani udar, a nema zdravstveno osiguranje. Riječ je o čovjeku koji je godinama dostavljao zdravu hranu i mnogi su se građani hranili s njegovim proizvodima, istaknula je Grbić-Martinović.

Božićni sajam održava se u sklopu manifestacije Prosinac na Poluotoku čiji nositelj je Sekcija trgovaca kao dio Udruženja obrtnika Zadarske županije.

- Grad Zadar je kao partner prisutan i bit će sve više kad je riječ o oživljavanju Poluotoka, a i ovo ide u prilog toj akciji. Mislimo s vremenom sve više pažnje i resursa ulagati u to da Poluotok, kao najstariji trgovački centar, ne samo u Zadru, nego i šire, ponovo dobije svoju vrijednost, istaknuo je dogradonačelnik Dražen Grgurović.

U slučaju kiše, napominju organizatori, sajam će biti odgođen.