ZAGREB - Šefovi pregovaračkih timova HDZ-a, HSS-a i HSLS-a izvijestili su javnost o tijeku pregovora o koalicijskom ugovoru koji traju već treći tjedan. I prije nego što su na dnevni red stigle teme poput ZERP-a i NATO-a, čini se da je sporno među mogućim kolicijskim partnerima postalo pitanje rada trgovina nedjeljom. Na konferenciji za novinare u središnjici HDZ-a u Zagrebu govorili su član Predsjedništva HDZ-a Damir Polančec, član Predsjedništva HSS-a Božidar Pankretić i potpredsjednik HSLS-a Ivan Čehok.
Polančec je najavio da će se pregovori nastaviti idući tjedan, uz napomenu kako su još uvijek daleko od sklapanja koalicijskog sporazuma. Istaknuo je kako pregovarački timovi ni u jednom trenutku nisu razgovarali o preustroju Vlade niti o raspodjeli mjesta u njoj. Polančec je rekao da su upravo završili pregovore na područjima pravosuđa i javne uprave. Izvijestio je kako su odredili još dva pregovaračka tima za područja za koja su ustvrdili da su bitna - za energetsku politiku i antikorupcijski program.
Priznao je da su pregovori "zapeli" na pitanju rada nedjeljom, koja će, kako su dogovorili, biti slobodan dan, ali se još moraju dogovoriti oko toga koji će biti izuzeci vezano za ovaj zakon.
Na upit o tome što kažu na zahtjeve nacionalnih manjina, HSLS-ovac Ivan Čehok kaže kako su suzdržani po pitanju dvostrukog prava glasa, dok je Pankretić u svojoj maniri odgovorio kako će o tome raspravljati čelnici stranaka. Čehok je dodao kako je manjinama sigurno mjesto u Vladi te kako će ispuniti sve njihove uvjete. Čobanković i Pankretić na pitanje tko od njih dvojice želi biti ministar poljoprivrede, odgovaraju u rukavicama. Kažu kako o tome nisu razgovarali pregovarački timovi, a ni u strankama o tome još nije bilo riječi. Obojica kažu kako će se složiti sa svime što njihove stranke odrede. Čehok je kazao kako njega uopće ne zanima mjesto u Vladi i kako on sigurno neće biti ministar u sektoru znanosti, kao što to pišu mediji. O njihovim kandidatima za ministre odlučit će, kažu, predsjedništvo stranke.