NEW YORK - Mogućnost da se pregovorima dođe do rješenja za status Kosova je iscrpljena, a SAD i EU preuzet će odgovornost da se dođe do održivog rješenja za Kosovo u interesu regionalne i europske stabilnosti, navedeno je u srijedu u zajedničkoj američko-europskoj izjavi nakon zatvorene sjednice Vijeća sigurnosti UN-a o Kosovu.

Na sjednici je razmatrano izvješće pregovaračke 'trojke' SAD-EU-Rusija o neuspjelim pregovorima Beograda i Prištine, a svoja su stajališta iznijeli i srbijanski premijer Vojislav Koštunica i kosovski predsjednik Fatmir Sejdiu.

- Istupi dviju strana potvrdili da stajališta ostaju nepomirljiva oko temeljnog pitanja suverenosti, navodi se u zajedničkoj američko-europskoj izjavi koju je pročitao veleposlanik Belgije Johan Verbecke. Uz ocjenu kako je 'status quo' neodrživ i da je potrebno krenuti prema rješenju, u izjavi se ističe spremnost EU-a da preuzme vodeću ulogu u provedbi rješenja koje će odrediti budući status Kosova, uz stalnu potrebu međunarodne civilne i vojne prisutnosti, radi stabilnosti, ljudskih prava i razvoja.

Veleposlanik Rusije pri UN-u Vitalij Čurkin izjavio je nakon sjednice da je optimist i da se i dalje može naći rješenje kroz pregovore. Rekao je da u tome nije usamljen u Vijeću i naglasio kako ovo nije posljednji put da se Vijeće sigurnosti bavi Kosovom.