ZADAR - Od makrobiotičkih kolačića do pršuta, od maslina maslinovog ulja i sireva, preko meda, medice i palete voćnih likera do pomada i ljekovitih pripravaka - kreće se ponuda božićnog izdanja Dana sunca - sajma zdrave hrane i ljekovitih pripravaka.

Jednodnevni sajam na Narodnom trgu koji se održava u sklopu programa "Prosinac na Poluotoku", uz potporu Udruženja obrtnika Zadarske županije; Sekcije trgovaca i Grada Zadra, te medijsko pokroviteljstvo Radija 057, organizira udruga Eko-Zadar. Cilj sajma, kako napominje organizatorica Atana Grbić-Martinović, je promovirati kvalitetne proizvode malih proizvođača i obiteljskih gospodarstava, te ponuditi zdravu alternativu potrošačkoj groznici u vrijeme darivanja.

Sudionici sajma su "Ravnokotarska vinska cesta" s vinima Zlatka Kaštelanća čije je kvalitetno bijelo vino "Zlatna kap" dobitnik mnogobrojnih priznanja za kvalitetu i Uljarom Nadin koja je dobitnica zlatne medalje za ekstra djevičansko maslinovo ulje i diplome za prerađeno šampionsko ulje, Nediljko Ćotić u čijoj se ponudi nalazi široka paleta pčelinjih proizvoda Zadarske županije, Ljekarna "Jerkin" s pripravcima od ljekovitog bilja, PTO Nekić s prirodnim proizvodima na bazi ljekovitog bilja i maslinovog ulja, kao i Joso i Mira Maruna čiji su med i proizvodi od meda višestruko nagrađeni, PGO Nikice Žanpere sa sirevima, maslinama i maslinovim uljem, te "Tara centar" sa sendvičima sa seitanom, tofuom, burgerima od žitarica i povrća, te domaćim namazima od suncokreta, sezama i kolačima.

Udruga Z,V.U.K sajmu daje aktivističku i humanu nou. Unutar projekta "Hrana, a ne oružje", čija je ideja promovirati izgradnju mira, "zvukovci" hranu dijele besplatno, te prikupljaju dobrovoljne priloge za pomoć Draganu Stojisavljeviću, poznatijem pod imenom Deva-Deva koji je imao moždani udar, a nema zdravstveno osiguranje.