ZADAR - To je velika pobjeda demokracije, velika pobjeda svjetske politike prema malim narodima i velika pobjeda svih koji su bili pod raznim osvajačima, kazao je predsjednik Zajednice Albanaca Zadarske županije Palok Prekpalaj neposredno nakon što je objavljena vijest kako su SAD priznale neovisnost Kosova.

Zajednica Albanaca u petak na večer organizirala je u hotelu Kolovare svečanost u povodu proglašenja neovisnosti Kosova, a vijesti o prvim priznanjima doprinijele su emocijama.

- Mi Albanci smo ponosni i zbog toga što smo prvi počeli '81. rušiti jedan totalitarni režim i koji je gazio sve što nije bilo srpsko. Mi smo malo uzbuđeni, sretni smo dvostruko. Sretni smo bili '91. kada je naša država Hravatska bila priznata i sada doživljavamo drugu sreću kad je priznato Kosovo, naša država u kojoj smo rođeni, kazao je Prekpalaj.

Odgovarajući na pitanje osjećaju li se Albanci u Hrvatskoj pomalo razočarani time što Hrvatska s priznanjem čeka na signale iz Bruxellesa, Prekplaj kaže odlučno „ne".

- Ne, mi nikad nismo bili razočarani u Hrvatsku i nismo ni danas. Mi razumijemo okruženje i političke okolnosti u kojima se nalazi Hrvatska i pritiske koji se iz Europe vrše, poput ovog vezano uz ZERP. Sve to prepoznajmo i apsolutno nismo razočarani, odgovorio je Prekpalaj.

Na svečanosti u hotelu Kolovare zadarske Albance pozdravio je zamjenik župana Đani Bunja, a među nazočnima je primijećena je i Dragica Ceku , supruga brigadira Agima Cekua.

Ne ulogu brigadira Cekua u Domovinskom ratu podsjetio je upravo Bunja čestitavši Albancima na proglašenju neovisnosti.

- Mnogi pripadnici albanske zajednice u Hrvatskoj borili su se i položile svoje živote u Domovinskom ratu. Neki se od njih i dana u zatvorima, a tu mislim na generala Vlasija, i danas bore za istinu o Hrvatskoj, dodao je Bunja.