ZADAR – Unaprjeđenje prehrambene industrije u Zadarskoj županiji na znanstvenim osnovama i u suradnji sa stručnjacima Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu kao i novoformiranim Međunarodnim istraživačko-edukacijskim središtem u Zadru bila je tema sastanka kojeg je organizirala HGK-Županijska komora Zadar.
Opširno izlaganje o mogućnostima suradnje na istraživačkom, tehnologijskom i edukacijskom planu, koje su održali vodeći stručnjaci Zavoda za prehrambeno-tehnološko inženjerstvo koji djeluje su sklopu Prehrambeno biotehnološkog fakulteta, pratili su predstavnici petnaestak zadarskih tvrtki i obrtnika koji se bave proizvodnjom hrane i pića.
Fakultet je već uspostavio suradnju s zadarskim Istraživačkim središtem koje se još uvijek ekipira i tek treba, prema potrebama koja iskaže gospodarstvo, započeti s konkretnim projektima. Stručnjaci u Zadru će se, ovisno o potrebama proizvodnje, baviti analizom i kontrolom maslinovog ulja, vina, mlijeka i mliječnih proizvoda, žitarica, voća i povrća, mesa, ribe, ambalaže i otpadnih voda. Najavljeno je i formiranje dva diplomska studija iz kojih će izići magistri biotehnologije mora i prehrambene industrije.
– Najvažnije što to Središte može ponuditi gospodarstvu Zadarske županije su kadrovi; kadar koji, u našem zajedničkom interesu, mora biti što bolje educiran, educiran onako kako je to tržištu rada potrebno, kazao je Vladimir Mrša s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta navodeći kako su programi studija još uvijek u izradi, te će njihovo konačno formiranje uvelike ovisiti upravo o potrebama zadarske prehrambene industrije.
– Naš fakultet, kao vodeća ustanova u znanstveno-istraživačkom području, ali i u tehnološkom smislu, spreman je, na prvom mjestu, ponuditi istraživačke programe, ali imamo i tehnologijskih projekata čija je svrha stvaranje novih tehnoloških rješenja, te poboljšanje tehnoloških parametara i sve što uz to ide, istaknuo je Damir Ježek, dekan Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta.