osobama. Na televiziji ih najviše živcira reality Big brother «jer je glup i zadire u nečiju intimu».

- Pozornost na sebe treba privlačiti korisnijim stvarima a ne sudjelovanjem u reality-showu poput Velikog brata. Na televiziji mi najviše smetaju reklame, smatram da su nepotrebne i da pokušavaju manipulirati na razne načine. Volim filmove i serije iako smatram da to nije baš dobro. Dobre su dokumentarne emisije i obrazovni program. Big brother me smeta, mojim dobrim prijateljima isto a onima s kojima nisam dobra, to je dobro, kaže Stela Paro Vidov kojoj je bio izazov sudjelovanje u projektu «Deset dana bez ekrana».

U večernjim satima ugašen televizor kod kuće Meri Barić je kompenzirala s izlascima s prijateljicama. S roditeljima puno razgovara jer joj mama ne radi. Meri, dok nije gledala tv program, nije puno čitala ali «malo je više učila». Kada je prijateljima priopćila da ne gleda tv program rekli su joj da neće izdržati.

- Cilj projekta bio je smanjivanje vremena provedenog pred tv ekranom, kvalitetnije osmišljavanje slobodnog vremena, te razvijanje kritičkog stava prema pojedinim medijskim sadržajima, rekla nam je voditeljica projekta Mirela Tolić.

- U konačnici ćemo pokazati rezultate u knjizi «Djeca i mediji», bit će DVD film, naša radionica je to napravila. Na kraju ćemo se naći s Francuzima koji su počeli ovaj projekt u svibnju ove godine. Kada dijete iz škole utrči i sjedne pred ekran... ne možemo zabraniti programe jer je sve na internetu. Treba napraviti selekciju programa koji su djeci dostupni, razgovarati o tome i uključiti se u udrugu Cinaz, kaže dr. Zlatko Miliša koji je supervizor projekta.

 

- Cinaz ima dosta radionica. «Razgovorom do povjerenja» također je jedna od brjnih radionica u koje se zainteresirani mogu pridružiti. Mi pokušavamo da se roditelji uključe u suradnju s djecom. Važno je da se razvije kritički stav kod djeteta i da dijete prepozna -je li to odgojni ili manipulativni program, rekla je Mirela Tolić.

Na pitanje što vole gledati na tv ekranima djeca su uglavnom odgovorila
«kvalitetne dokumentarce i dobre serije».