ZAGREB - Svjetski je dan borbe protiv side. U protekloj godini broj oboljelih dosegnuo je 30 milijuna, a Svjetska zdravstvena organizacija predviđa da bi tijekom 2008. moglo umrijeti njih više od 2 milijuna.

U Hrvatskoj danas živi oko 550 osoba zaraženih virusom HIV-a, a od prvog slučaja zaraze zbog razvoja bolesti umrlo je njih 150. Zaraženi se i dalje bore sa stigmom, no veliki korak naprijed, Hrvatska je učinila donošenjem antidiskriminacijskog zakona te zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, smatraju u Udruzi oboljelih, rekao je glasnogovornik Tomislav Vurušić.

Stručnjaci danas većini zaraženih predviđaju normalan životni vijek, što znači da će prije umrijeti zbog nekih popratnih bolesti poput heptatisa B i C, bolesti srca ili komplikacija do kojih može doći zbog dugogodišnjeg uzimanja terapije. Najrizičnija su skupina u Hrvatskoj muškarci koji spavaju s muškarcima, koji čine 45 posto zaraženih.

Slijede heteroseksualni parovi, gdje se najčešće radi o pomorcima i njihovim partnericama, te intravenozni narkomani. Virusom HIV-a u Hrvatskoj je zaraženo i desetero djece. Iako se liječenje uspješno provodi te daje izvrsne rezultate kod 90 posto pacijenata, liječnici upozoravaju da trenutno u Hrvatskoj nedostaje više važnih antiretrovirusnih lijekova.