ZADAR– Da je ocjenjivanje ulja složen postupak uvjerili su se gosti udruge „Olea” koja je u srijedu navečer priredila degustaciju maslinovog ulja na terasi Muzeja antičkog stakla.
Za ocjenu važni su miris i okus, dok je boja ulja irelevantna. Kada se slože mirisi artičoka, pomidora i zelenog bajama, onda je to pravo ulje, podučili su goste pravi degustatori ulja iz “Olee”. Prvo se ulje mora zagrijati da bi se sve to osjetilo.
Međutim, test – grupa u kojoj su sjedili Lada Šokota, Nilo Karuc, Irena Hromin, Ivo Fadić i Milena Bukvić nije prepoznala ulje iz Srednje Dalmacije koje je dobilo zlatnu medalju, spada u vrhunsko ulje i skupo se prodaje. Njima se, jednostavno, nije svidjelo.
Jer, naša nepca i osjeti su drugačije baždareni nego što to struka nalaže za degustaciju i ocjenu ulja.