ZADAR – Turistički kolovoz u Zadru, u kojem se bilježe veće turističke gužve, makar ako je suditi prema stanju u prometu i broju ljudi na Poluotoku, i vlasnicima restorana trebao bi popraviti bilancu.
– U srpnju je bilo gostiju, sad ih je još više, ali u restorane slabo zalaze. Nadamo se da će više Talijana u kolovozu promijeniti tu sliku. Turisti, bez obzira na zemlju odakle dolaze, i doručkuju, i ručaju, i večeraju u fast food restoranima, pekarnicama ili pečenjarnicama.
Znam da je neukusno komentirati koliko netko troši, ali čemu radovanje zbog dolaska većeg broja gostiju kada je efekt potrošnje nikakav – kaže vlasnik jednog od restorana u zadarskoj Varoši kojem se na meniju svakodnevno nalaze i riblja i mesna jela po prihvatljivim cijenama, ali nije htio da mu napišemo ime, jer ne želi ispasti zavidan prema onim vlasnicima fast foodova i pekarnica koji su cijele ulice u Varoši zakrčili stolovima za kojima gosti sjede da bi pojeli slanac, komad pizze, ćevapčiće i sličnu hranu koja se obično konzumira s nogu.
Tko troši, a tko ima?
– Ovogodišnji gosti mi se čine platežno vrlo slabi. Jedu sladolede i komade pizze, pa ih u žargonu nazivamo i sladoledari ili katari. Doživio sam i da su nam gosti naručili samo toplu vodu iz špine, a onda su izvadili instant juhe od rajčica i zamutili ih u šalici. No, možda i nisam u pravu, možda oni i imaju novca, jer obično ne troši onaj tko ima, nego onaj tko je navikao trošiti – rekao nam je Robert Zubčić, vlasnik kafića “Toni”, koji se ne žali na promet jer on ima stalnu klijentelu, Zadrane različitih generacija kojima je dnevni ritual svraćanje u “Tonija”.
Kako je štekat kafića u jednoj od najprometnijih ulica na Poluotoku, u blizini “pizza cut zone”, gosti koji tamo sjede svako jutro i rade “antropološke” i “sociološke” analize, smatraju kako je ovo tek otvaranje trenda široke ponude brze hrane i da će vlasnici restorana teško naći način kako privući goste kojima tjedan dana na odmoru ne smeta jesti manje kvalitetnu, ali znatno jeftiniju hranu.