SILBA – Na imanju “Jurjević vina” završena je berba grožđa, započeta još sedmoga kolovoza što je po podacima provjerenim preko Ministarstva poljoprivrede svrstava u najraniju berbu grožđa u Europi.
To nije nikakav izuzetak, nego pravilo jer kako nam je kazao direktor Damir Jurjević, lani je primjerice berba otpočela već drugoga kolovoza, a preklani petoga.
Riječ je o sto tisuća panja koje čine sorte pošip, debit, maraština, chardonnay i kao posebnost, bijeli grenache. Od crnih sorti grožđa zastupljene su merlot i syrah.
Imanje se prostire na 52 hektara od kojih je dio u vlasništvu, a dio u zakupu i na kojemu se osim vinograda nalaze i maslinici s 6,800 stabala, zatim nasadi smokava kojima će se uskoro pridružiti i druge voćne vrste, zatim povrtnjaci, a svoje mjesto je tu našlo i stado od šest stotina ovaca i oko četristo komada kokošiju.
Silba je od pamtivjeka bila poznata po kvalitetnom grožđu koje rano dozrijeva za koje je u prošlosti zabilježeno da se izvozilo u Beč i činilo značajnu privrednu granu na otoku, posebice u vrijeme kad je zamrlo jedrenjačko brodarstvo. No pojava peronospore koja je početkom dvadesetog stoljeća poharala vinograde po jadranskoj obali i otocima nije mimoišla ni Silbu.
Obnovom vinogradarstva i vinarstva koje je prije pet godina počela provoditi tvrtka “Jurjević vina” potvrdile su se sve priče o kvaliteti silbljanskog grožđa, čemu su uzroci izuzetno velik broj sunčanih sati kroz godinu te jedna od najmanjih oscilacija između noćnih i dnevnih temperatura što vinovoj lozi pogoduje.