Svjetsko nogometno prvenstvo, koje će se ovoga ljeta održati u Južnoafričkoj Republici (JAR) moglo bi značiti i svjetsku zdravstvenu katastrofu zbog opasnosti od širenja AIDS-a, upozoravaju zdravstveni stručnjaci u toj zemlji.

Ta će sportska manifestacija u JAR u gotovo mjesec dana trajanja privući najmanje pola milijuna nogometnih fanova i navijača iz cijeloga svijeta, a uz polovinu prostitutki u toj zemlji koje su zaražene virusom HIV-a katastrofa je neizbježna, upozorava predsjednik Organizacije za edukaciju i obranu prostitutki u Cape Townu Eric Harper.

"Tamo gdje ima povećane potražnje, bit će i povećane ponude"

On je u izjavi američkom CNN-u rekao kako "tamo gdje ima povećane potražnje, bit će i povećane ponude", a to vodi u opasnost kako prostitutke tako i njihove klijente. Stoga je Harper od nadležnih vlasti u JAR-u zatražio da donese odluku o dekriminalizaciji prostitucije kako bi se olakšala borba protiv širenja virusa HIV-a. Prostitucija je u JAR-u još uvijek ilegalna, no Harper ističe kako čvrsto vjeruje da bi njezina dekriminalizacija pridonijela efikasnosti borbe protiv širenja zaraze.

Iako postoje neke naznake da bi Ministarstvo pravosuđa JAR-a moglo predložiti dekriminalizaciju prostitucije do 2011. godine, Harper upozorava da bi tada moglo biti kasno, te predlaže da se svojevrsna privremena ili izvanredna dekriminalizacija uvede u vrijeme trajanja Svjetskog nogometnog prvenstva.

Samo u Cape Townu ima 3.000 prostitutki

Samo u Cape Townu, procjenjuje Harper, postoji oko 3.000 prostitutki, a Svjetsko nogometno prvenstvo privući će u tu državu nove "seksualne radnice" u potrazi za zaradom. U isto vrijeme, prema procjenama UN-a, u JAR-u oko 5,7 milijuna osoba zaraženo HIV-om, a taj virus nosi oko 46 posto prostitutki koje pružaju seksualne usluge u većim gradovima te zemlje, posebno u cape Townu i Johanesburgu.

Savjetnik Nacionalnog vijeća za borbu protiv AIDS-a JAR-a Julian Seedat slaže se kako će nogometno prvenstvo u tu zemlju privući brojne navijače ,a time i potencijalne korisnike usluga lokalnih prostitutki, no nje uvjeren u značajnije širenje zaraze, jer vjeruje kako je posljednjih godina učinjeno mnogo na edukaciji prostitutki i njihovoj povećanoj zaštiti, posebno upotrebom kondoma koji je postao pravilo u pružanju usluga takve vrste.