ZADAR – Doslovna primjena Pravilnika o razvrstavanju i minimalnim uvjetima ugostiteljskih objekata jednostavnih usluga, kojim se zabranjuje priprema i služenje pizza, unio je popriličnu paniku u zadarske fast food zalogajnice koje se tim poslom bave već dugo i vrlo su popularne.
Iako je Pravilnik izrađen prije nekoliko godina, njegovo tumačenje prema kojemu se pizze smiju pripremati samo u restoranima, pizzerijama ili konobama, “jer pizza nije jednostavno jelo”, razljutila je picajole i vlasnike zalogajnica.
– Mislim da je to potpuno izvan pameti. Pizza, dakle, nije jednostavno jelo, a hamburgeri, ćevapčići i kobasice, jaja, jesu. Po kojoj to logici? Hamburgeri su puno osjetljiviji za pripremu nego pizza i kao takvi mogu se služiti u fast food objektima, a pizza ne može.
Bude li to tako, ja ću zatvoriti svoj lokal jer sam se, upravo ne želeći biti fast food “svaštara”, specijalizirao upravo za pizze.
Što je najgore, prije nekoliko godina zatražio sam prenamjenu iz fast fooda tip 1 u fast food tipa 2, u koji se ne ulazi, nema stolove, ima WC samo za osoblje i sl. Ne znam što sada napraviti, jer nemam uvjete za posluživanje za stolovima poput pizzerija – kaže Dado Miletić, vlasnik ugostiteljskog objekta “Dado”.
Dadin lokal Zadrani zovu “pizzeria”, i poznat je u čitavome gradu, iako svoje pizze na fete, kalcone, ili čitave služi kroz prozor, preko maloga pulta. Čitavoga dana, u središtu zadarskoga Poluotoka, Ulicom Madijevaca mirišu njegove pizze koje priprema s posebnom pozornošću i vještinom. Idealan su zalogaj u šetnji gradom, ili u pauzi radnoga vremena.
“Dado” zbilja nije “klasični” fast food, a nije ni pizzeria. On je “nešto između”, ali je kvalitetom svojih pizza zavrijedio dozvolu za njihovu pripremu i prodaju. Iako unutarnji prostor nije velik za pizzeriju, sasvim je dovoljan za pripremu, pečenje i služenje pizza, kao i za skladištenje namirnica.
– Uvrijedio bi me netko kada bi za moj objekt rekao da je fast food. Mi služimo od šest do desetak vrsta pizza, imamo odvojeni pult za pripremu, profesionalne peći, rashladne vitrine za odlaganje. Pizze pečemo i služimo svježe, na kriške ili u komadu.
Osim njih, imamo i sendviče po želji u vlastito pečenom pecivu, te kroasane, pite i slastice koje ne pripremamo ovdje. Dakle, imamo sve uvjete za jednu vrhunsku zalogajnicu po uzoru na one koje postoje u većim europskim gradovima i kakve svi strani turisti koji dođu u Zadar traže i rado posjećuju. Ako me natjeraju da ne služim pizze, promijenit ću kategoriju objekta – zaključuje Jadranko Soldo, vlasnik zalogajnice “Croccante” na zadarskoj Kalelargi.