ZADAR– Iako će studij ekološke poljoprivrede, prema najavi rektora Ante Uglešića, krenuti tek od ove akademske godine iza Odjela za poljodjelstvo već su tri rodne godine vinograda na Baštici.
Umjesto studenata koji će tek od ove jeseni zasukati rukave u praktičnom dijelu studija na Baštici, ekološki vinograd do sada su obrađivali radnici. Oni su, naravno, uz stručno vodstvo, ove godine zasadili 12 500 stabala jabuka.
Naravno, uz sustav navodnjavanja kap po kap, kao što se vinova loza sadila laserskim navođenjem.
Korištenje najsuvremenije tehnologije je i smisao Sveučilišnog dobra Baštica koje je začeto na 16 hektara unajmljenog zemljišta. Osim studentske prakse koja će biti i koristan rad, promocije sveučilišta, konačni proizvod će se naći i na tržištu.
Prvih 400 litara kvalitetnog vina, buteljiranog s etiketom Sveučilišno vino, u jesenskoj berbi se dobilo pet tisuća litara crnog i bijelog vina. Umjesto planirane vlastit vinarije, Sveučilišno vino se radi u suradnji s vinarijom Kaštelanac iz Polače.
Vino je fazi dozrijevanja, a čekamo i kategorizaciju prije nego li ga damo na tržište, kazao nam je Josip Ražov, voditelj Sveučilišnog dobra koji je prošli tjedan dobio i Rektorovu nagradu zbog dostignuća i zalaganja u tom poslu.
Za Sveučilišno vino zainteresirani su zadarski ugostitelji, ali i trgovački lanci poput Sonika. Butelje Sveučilišnog vina trebale bi se prodavati i kao suvenir u nadevno otvorenoj sveučilišnoj knjižari, najavio je Ražov.