ZADAR/NOVIGRAD Slovenski poduzetnik Ivan Simonič iz mjesta Semič, kod Novog Mesta, pokrenuo je u petak u Maslenici jedinstveni projekt u Dalmaciji: oko 800 boca svog vrhunskog šampanjca “Semiška penina” potopio je na dno Novigradskog mora gdje će, dozrijevajući, ostati najmanje šest mjeseci.
Na prošlogodišnjem sajmu Gastro u Splitu “Semiška penina” osvojila je titulu šampiona kvalitete, a kako je cilj ovogodišnjeg eksperimentalnog potapanja dobiti novi prepoznatljiv proizvod, pola pjenušca potopljeno je u staklenim bocama, a druga polovina u glinenim amforama koje bi, prema riječima proizvođača, u mineralima bogatom Novigradskome moru trebale dobiti jedinstvenu koraljnu dekoraciju.
– Boce ćemo u specijalnim čeličnim kavezima potopiti oko 300 metara od obale, na dubinu 25-30 metara, gdje je tijekom cijele godine temperatura konstantna i ne prelazi 12-13 stupnjeva Celzijevih. To su idealni uvjeti za dozrijevanje pjenušca, pogotovo u njegovoj drugoj fazi fermentacije. Osim toga, zbog strujanja mora, boce se uvijek lagano klate, što nije slučaj u klasičnom vinskom podrumu, tako da na koncu očekujemo vrhunske rezultate – rekao je Simonič okupljenim novinarima iz Slovenije i Hrvatske.
Za mjesto “potapanja” Simonič je izabrao Maslenicu u općini Jasenice zbog vikendice i prijateljskih odnosa s načelnikom općine Martinom Baričevićem, koji u inicijativi slovenskog poduzetnika vidi odličnu priliku za lokalni razvoj.
– Potopljeni će pjenušac nakon dozrijevanja dobiti zajedničko ime. Kako se nalazimo na samom ulazu u Novigradsko ždrilo, prijedlog je bio da se novi proizvod, po uzoru na morskog psa, zove “Ralje”.
Dugoročno na mjestu stare industrijske luke želimo izgraditi restoran s kušaonicom u koji bi boce pjenušca stizale izravno iz podmorskih podruma – kazao je Baričević koji taj projekt, zajedno sa Simoničem, planira razvijati sredstvima iz europskih fondova.
Pionirski posao
Potopljeni pjenušac sadrži 60 posto sorte chardonnaya, 10-20 posto sorte sauvignon te 10-15 posto graševine. Budući da je riječ o pionirskom poslu, konačnu cijenu “Ralja” još nije moguće odrediti. Naime, većina boca na morskom će dnu ostati pola godine do godine dana, a neke i duže, između pet i deset godina, jer duže dozrijevanje podiže kvalitetu pjenušca. Među dugoročnim planovima također je i ideja uzgoja autohtonih vinskih sorti za proizvodnju “morskog pjenušca”.