SPLIT- Na svečanosti održanoj u Galeriji Meštrović u Splitu proglašeni su pobjednici natječaja za Graditeljsku nagradu CEMEX, koja se u Hrvatskoj održava već četvrtu godinu.

U konkurenciji od dvadesetak prijavljenih projekata, Odbor nagrade je, u svakoj od tri postojeće kategorije, odabrao po jedan pobjednički projekt. Ovogodišnji pobjednik u kategoriji Stambene građevine jest Poslovno-stambeni sklop P10 - Sukoišan Sjever iz Splita, u kategoriji Javne i poslovne građevine nagradu je odnijela Višenamjenska sportska dvorana Krešimir Ćosić u Zadru, dok je Javna garaža i školska dvorana iz Dubrovnika proglašena najboljom u kategoriji Infrastrukturnih građevina.

Na svečanosti su dodijeljene i dvije posebne nagrade: projekt Sveučilišne knjižnice u Splitu dobio je nagradu za Održivu gradnju, dok je nagradu za Pristupačnost osvojio zadarski projekt Bolničke kuhinje s restoranom i bibliotekom.

Vrijedna priznanja hrvatskom graditeljstvu i arhitekturi dobitnicima su uručili članovi nacionalnog Odbora nagrade, djelujući potpuno neovisno o organizatoru, dr.sc. Ante Mihanović, profesor Građevinsko-arhitektonskog fakulteta u Splitu, član Akademije tehničkih znanosti Hrvatske te član suradnik HAZU-a, zatim Miljenko Domijan, glavni konzervator u Upravi za zaštitu Kulturne baštine Ministarstva kulture te cijenjeni arhitekt, također član suradnik HAZU-a, Nikola Bašić.

- Dodjelom Graditeljske nagrade CEMEX cilj nam je dodatno doprinijeti razvoju hrvatske arhitekture i graditeljstva poticanjem i nagrađivanjem napora onih koji generacijama koje dolaze ostavljaju u nasljeđe najbolja suvremena graditeljska ostvarenja. Mi u CEMEX-u želimo biti potpora našim graditeljima i stvaraocima i u ovim teškim vremenima krize. Nadam se da će odabrani projekti nastaviti s izvrsnim međunarodnim rezultatima, rekao je prigodom svečanosti dodjele nagrade Trpimir Renić, predsjednik Uprave CEMEX Hrvatske.

Predsjednik Odbora nagrade, dr. Ante Mihanović, čestitao je CEMEX-u na organizaciji tako važnog događaja za hrvatsko graditeljstvo:

- Smatram da je dodjela Graditeljske nagrade CEMEX, kako u Hrvatskoj, tako i u svijetu, sada više nego ikad potrebna kako bi se struku podržalo da unatoč teškim uvjetima nastavi s razvojem i ostvarivanjem vrhunskih projekata.

Pobjednički projekti nacionalne Graditeljske nagrade CEMEX sudjelovat će na 19. međunarodnom natječaju CEMEX Building Award koje se u listopadu održava u Meksiku, a gdje su prethodnih godina upravo hrvatski projekti postigli zapažene rezultate i priznanja.