SPLIT – U Splitu je u ponedjeljak 10. svibnja u organizaciji oleoteke Uje otvoren Tjedan maslinovog ulja. Tjedan završava se u nedjelju 16. svibnja.
Cilj organizatora je podizanje kulture uživanja maslinovog ulja i povećanje potrošnje maslinovog ulja po glavi stanovnika u Hrvatskoj, ali i podizanje kulture prezentacije maslinovog ulja u restoranima. Krajnji je cilj ovoga projekta da čitava Hrvatska, a osobito Split postane prepoznatljiv kao destinacija u kojoj se maslinovo ulje osobito cijeni iz koje se kao suvenir odnosi bočica vrhunskog maslinovog ulja.
Događanja u sklopu Tjedna maslinovog ulja organizira oleoteka Uje koja se već godinama etablira kao vodeći promotor potrošnje vrhunskih maslinovih ulja. Ove godine oleoteka Uje nakon Splita i Skradina svoja vrata otvara i u Dubrovniku, Rovinju, Hvaru, Korčuli, Visu i Bolu, a putem mreže oleoteka namjerava još snažnije poduprijeti razvoj maslinarstva i uljarstva u Hrvatskoj.
Centralno mjesto ovogodišnjeg Tjedna maslinovog ulja je Voćni trg na kojem je postavljen živi maslinik, a među maslinama građani i turisti moći će tijekom čitavoga dana, od 9-21 sat degustirati i kupiti najbolja hrvatska maslinova ulja.
Na Voćnome su trgu svako popodne tijekom čitavoga tjedna organizirane i vođene degustacije maslinovog ulja za djecu splitskih osnovnih škola. Za degustacije se prijavilo preko 400 djece, a cilj ovih degustacija je predstavljanje važnosti korištenja maslinovog ulja najmlađima.
Tijekom svih sedam dana održavanja festivala u najboljim će splitskim restoranima biti postavljeni besplatni oil barovi s kojih će se gosti moći poslužiti najboljim hrvatskim maslinovim uljima, a u nekima od njih moći će se uživati u specijalno kreiranim jelima s odabranim maslinovim uljima. Oil barovi bit će postavljeni u restoranima Adriatic, Duje, Lvxor, Noštromo, Stellon, Sky i Tratoria Bajamonti.
Svih sedam dana maslinovo ulje moći će se dugustirati i u trgovini Konzum kod HNK u Splitu, a degustacije i prigodna prodaja maslinovog ulja predviđeni su i u oleoteci Uje u Marulićevoj ulici.
Restoran Lvxor rezerviran je za promocije i radionice za novinare koji će pratiti Tjedan maslinovog ulja:
– Interaktivna radionica novinara, vrhunskih kuhara i vodećih hrvatskih maslinara:
Sljubljivanje maslinovih ulja i dalmatinskih specijaliteta održat će se u srijedu 12. svibnja u 11 sati
Kinoteka Zlatna vrata rezervirana je pak za građane, a u njoj će se tijekom tjedna održavati sljedeća događanja na koja je ulaz slobodan:
– Nutricionističko predavanje za građane „Uloga maslinovog ulja u mediteranskoj prehrani” održat će se u četvrtak 13. svibnja u 11 sati
– Predstavljanje projekta Zagrebačke banke za „Kreditiranje maslinara” održat će se u petak 14. svibnja u 11 sati
– Predstavljanje programa Pučkog otvorenog učilišta za maslinare „Kako do certifikata potrebnog za proizvodnju nakon ulaska u EU?” održat će se u petak 14. svibnja u 12 sati
Odmah nakon otvorenja Tjedna maslinovog ulja štandove sa besplatnim degustacijama maslinovog ulja preplavili su građani i turisti koji su imali prigodu kušati preko četrdeset različitih vrsta vrhunskih hrvatskih maslinovih ulja.