ZADAR – Na jučer zakazanu radionicu pod nazivom “Uvrštavanje autohtonih jela u naše jelovnike”, koju je za ugostitelje sa zadarskog područja trebao održati Renato Kraljev, predsjednik Udruge kuhara Zadarske županije, nije se odazvao nitko. Ovaj poznati zadarski ugostitelj i vrsni kuhar namjeravao je na ovaj način animirati ugostitelje te od ljudi s različitih područja Zadarske županije prikupiti ideje o autohtonim jelima njihovih krajeva, kako bi ih potom uvrstili u cjelokupnu zadarsku gastronomsku ponudu.
No, ovo ignoriranje zadarskih ugostitelja je samo još jedan pokazatelj opće nezainteresiranosti ovdašnjih ponuđača turističkih proizvoda i usluga za razvojem, inovacijama i poboljšanjem svoje ponude.
Kako je pojasnio Kraljev, predviđena radionica je trebala obuhvatiti prezentiranje autohtonih jela u modernoj izvedbi, osposobljavanje kadra u ugostiteljskim objektima, od pripreme jelovnika, izrade normativa, nabavke namirnica do prezentacije gotovog jela pred samog gosta.
– Danas smo namjeravali razgovarati s našim ljudima, razmijeniti ideje i zajednički osmisliti bolju ponudu. No, nažalost, zainteresiranih nema, očigledno nitko nije voljan za usavršavanje. Promet u našim restoranima je slab, posla nema, jelovnici su definitivno loši, ali dok još uvijek “prolaze”, ugostitelji nemaju volje za inovacijama, kazao je Kraljev, naglasivši kako je krajnje vrijeme da se gostima ponude nove stvari a, kako je kazao, sam se uvjerio da se turisti oduševljavaju novitetima i uvijek žele probati nešto drugačije.
Naglasio je kako je hitno potrebno osmisliti nove brendove, ali ljudi moraju shvatiti da to jedino ugostitelji svojim zajedničkim radom mogu napraviti.
– Vrijeme je da se gostima prestanu nuditi isključivo jela s roštilja i pečenja te da se sada više baziramo na kuhana jela, jer činjenica je da u našoj kuhinji imamo jako veliku ponudu takvih jela. Mi gostima, primjerice, nudimo rižote, iako riža nije naše jelo. Kao naša autohtona kuhana jela, koje danas rijetko koji restoran ima u ponudi, izdvojio bih, primjerice, brudet od sipe s bižima ili krumpirima ili pak, dalmatinsku ili zadarsku pašticadu, kazao je Kraljev, napomenuvši kako je ovo prvi put da je krenuo u realizaciju projekta uvrštavanja autohtonih jela u jelovnike, iako je ideja potekla još prije nekoliko godina kada su, kako je kazao, u planu imali izradu kataloga autohtonih jela, no plan ipak nisu i realizirali.
Pa iako je jučerašnja radionica prošla bezuspješno, Kraljev navodi kako neće odustati, nego će i dalje biti uporni u nastojanju da probude i animiraju zadarske ugostitelje kako bi zajedničkim snagama obogatili zadarsku gastronomsku ponudu. S obzirom da se posljednjih dana, od početka turističke sezone, u javnosti ponovno govori o “divljanju” cijena u ugostiteljskim objektima, Kraljev je potvrdio da se cijene jesu podigle, ali da ne vjeruje da će se to dobro odraziti na turizam.
– Cijene se jesu povećale, no to ne čudi jer podigle su se i cijene nabave. Činjenica je da su sve veća davanja ugostitelja prema državi i evidentno je da u ugostiteljstvu više nema isplativosti, kazao je Kraljev dodavši da su se cijene u sezoni podigle za 10 do 15 posto, što se, s obzirom na svjetsku krizu te štedljive turiste, neće dobro odraziti na ovu sezonu.