SPLIT- Nikada na Rivi nije bilo toliko smeća, boca, ambalaže i prolivenog pića. Skupili smo tri tone smeća - kazala je  Ljubica Vrdoljak, voditeljica operative ‘Čistoće'

Nakon što je na Rivi završio koncert svjetske DJ zvijezde Carla Coxa, subotnje jutro pokazalo je i onu lošu, šporkiju stranu ovakvih glazbenih događanja. Kako doznajemo u "Čistoći", nikada prije Riva nije bila tako prljava i zatrpana smećem, pa čak ni nakon najluđih dočeka Nove godine.

To i ne čudi s obzirom na to da je Riva sa proteklog petka na subotu primila, prema procjenama, više od 10 tisuća Coxovih obožavatelja koji su pod vedrim nebom plesali uz techno ritmove.
‘Prestrašno'

- To je bilo prestrašno - kaže nam Ljubica Vrdoljak, voditeljica operative Komunalnog poduzeća "Čistoća", prepričavajući nam osobne dojmove o posljedicama diskoteke na Rivi.

- Kada su naše jedinice za čišćenje ujutro došle na Rivu, ona je bila crna kao asfalt. Nikada na Rivi nije bilo toliko smeća od boca, ambalaže i prolivenog pića. Skupili smo 7 kubika otpada, što je ravno tri tone smeća. Obavili smo čišćenje, pranje, četkanje, danas krećemo i sa strojnim čišćenjem, centimetar po centimetar površine pod pritiskom, a koristit ćemo i biodeterdžente. Vjerujemo da ćemo za sedam do deset dana Rivu i Marmontovu ulicu uspjeti vratiti u prvobitno stanje - nada se šefica operative "Čistoće".

- Dodatni je problem poroznost tehnobetona koji je poprimio boju prolivenih pića i ostalih tekućina. Riva je osjetljiv i nježan prostor i kao takvog ga treba tretirati. Bojim se da Riva nije najsretniji prostor za održavanje ovakvih koncerata. Riva takvu količinu otpada jednostavno ne može izdržati i prijeti joj trajno oštećenje. Nisam sigurna hoćemo li i nakon opsežnog tretmana čišćenja Rivu uspjeti vratiti u prvobitni izgled - zabrinuta je Vrdoljak.

Prema riječima voditeljice operative "Čistoće" gradska vlast nikako ne smije, kako je upozorila, prostor Rive žrtvovati za jedan koncert.

- Ima mnogo slobodnog prostora u gradu koji ne bi u tako velikoj mjeri trpio zbog onečišćenja. Žnjanski plato, "Spaladium Arena", stadion "Poljud" su prostori zahvalni za održavanje velikih koncertnih događanja jer se jednostavnije čiste, održavaju i lako nadziru. Mislim da Grad ozbiljno mora porazmisliti o svemu ovome - kaže Vrdoljak.
Pregaženo cviće

Doznajemo kako je i većina zelenih površina, zajedno s ukrasnim biljem, doslovce pregažena. Riva se do sada u turističkim brošurama predstavljala kao najljepša gradska šetnica sva u bijelom, okupana mirisima mediteranskog bilja.

Nakon techno partijanja, ona više nije ni najljepša niti je u bijelom, a još je manje okupana mirisima Mediterana.