ZADAR- S novim studijem poslovne informatike, koji je Senat Sveučilišta u Zadru odobrio u travnju ove godine, neće se započeti ove akademske godine, jer nema zainteresiranih studenata.

Točnije svega četvoro potencijalnih brucoša u srpnju je prošlo razredbeni prag. U jesenkom roku prijavilo se sedmoro kandidata od kojih ni jedan nije dosegao potrebe bodove kojim bi došli iznad crte. Tim više što je upisna kvota bila 30 mjesta.
- Početak studija se odgađa za ovu akademsku godinu. Moramo dobiti kvalitetne studente, poručio je prof. dr Stipe Belak, pročelnik Odjela ekonomije koji je pokrenuo taj novi studijski program. Profesor Belak se nada kako će taj studij dogodine „upasti" u model državne mature, što znači da bi se financirao iz blagajne Ministarstva znanosti, pa da će na taj način dobiti bolje studente. Do tada su nesuđeni studenti trebali platiti godišnju školarinu od 9 500 kuna.
Uz studij menadžmenta, novi studijski program „forsiran" je kao potreba suvremenog tržišta i mogućnost da Zadrani „sve i svašta" studiraju u vlastitom gradu. Međutim, pokazalo se kao neuspješna koncepcija. Osobito jer Odjel ekonomije u Zadru nije stručno ekipiran pa je u programu studija poslovne informatike bila predviđena suradnja s fakultetima riječkog, zagrebačkog i mariborskog sveučilišta, što dodatno košta. A nije još osiguran prostor za novi studij. Svojedobno je njegovo održavanje bilo planirano u zgradi gdje se nalazi privatna osnovna škola Nova, ali je trebalo dobiti milijune kuna za uređenje tog prostora nekadašnje JNA.
Školarina od 10 tisuća kuna nije bila prepreka za drugi novi studij s kojim se u ovoj akademskoj godini starta na zadarskom sveučilištu. Za redovni i izvanredni studij primijenjen ekologije u poljoprivredi pošlo je, koliko je i planirano, 40 studenata.