U benkovačkoj vinariji Badel 1862 očekuju da će do petka obrati sve grožđe u svom petogodišnjem vinogradu u Korlatu, a do kraja mjeseca i u svojim vinogradima u Miranjama. U Korlatu očekuju da će ubrati oko 35 vagona grožđa, a u Miranjama oko 55 tona.
– Uz očekivanih 90 vagona, odnosno 900 tona grožđa iz Badelovih vinograda, ove smo godine otkupili i rekordnih 60 vagona grožđa iz vinograda u Nadinskom blatu. U Korlatu imamo 540 tisuća loza na 103 hektara vinograda, a zasađene su sorte merlot, syrah i cabernet souvignon. Tamošnje visokokvalitetno grožđe rezervirano je za buteljirana vina “Korlat”.
U Miranjama na 72 hektara imamo uglavnom bijele sorte, najviše ugni blanc i grenage te nešto maraštine. Od toga grožđa proizvodimo stolno bijelo vino i vinski destilat. S treće lokacije, dakle od nadinskoga grožđa iz otkupa imamo crni grenage, merlot, syrah i cabernet souvignon.
U Nadinu smo otkupljivali uglavnom iz mladih nasada. Našim smo kooperantima plaćali 22 lipe po jedinici sladora, a onima koji nisu naši kooperanti 20 lipa – kaže rukovoditelj Vinarije Benkovac Božo Škara i pojašnjava kako za prosječnih 20 gradi sladora, cijena otkupa iznosi 4,40 kuna po kilogramu grožđa.
I visina sladora je dobra Badel je lani otkupio 16 vagona grožđa, a ove godine gotovo pa četiri puta više jer su se u vinarijama stvorili viškovi vina, radi novih stasalih vinograda i većih količina vina, ali i radi recesije i slabije prodaje.
Škara kaže kako je grožđe ove godine izuzetne kvalitete zbog dobrih vremenskih uvjeta, a i visina sladora je dobra zbog dosta sunčanih dana.
U Korlatu je na ugovor o djelu angažirano 35 berača koji rade zajedno sa 10-ak Badelovih radnika koji uglavnom odvoze ubrano grožđe traktorima. Vino “Korlat”, barrique od sorti merlot, syrah i cabernet souvignon iz 2007. godine uskoro bi trebalo imati svoju promociju. Najprije, vjerojatno, u Zagrebu gdje je Badelova centrala, a onda regionalno.