Zadarski ljubitelji gljiva od ovog vikneda imaju izvanrednu priliku uživati u gljivama na nešto drukčiji način nego što su to imali prilike do sada. U restoranu Pet bunara, ovogodišnjem pobjedniku akcije TZ Zadarske županije i Zadarskog lista “Biramo restoran s najboljom izvornom gastroponudom” upravo su počeli Dani gljiva – mjesec dana posvećen ovoj visokovrijednoj sezonskoj prehrambenoj namirnici. Nagrađivani kuhar Pet bunara Mario Arbanas za ovu priliku sprema poseban jelovnik čija će okosnica biti jela s gljivama.
“Od polja do stola”
– Već treću godinu zaredom posebnu pažnju posvećujemo gljivama na način da ih promoviramo kroz našu gastroponudu. To su pravi gurmanski dani za sve one koji vole gljive, od vrganja do lisičarki. Kako naš restoran već tradicionalno njeguje kulturu zdrave i fine hrane koja je vezana uz domaće, ekološke i sezonske plodove, bilo voća ili povrća, sasvim je očekivano da smo se uhvatili i gljiva. Tim više što smo blizu lokaliteta koji je bogat gljivama, Velebita, odnosno Like. Na taj način onaj čuveni slogan ‘od polja do stola’ nije samo mrtvo slovo na papiru, naglašava vlasnik restorana Vlado Babac.
Gljive su za ovu priliku u restoran stigle u najvećem broju iz Like, kao samonikli, šumski plodovi, no dio ponude bit će baziran i na gljivama iz uzgoja, bukovačama, shii-take gljivama i šampinjonima.
Vrijednost je ovih dana, mišljenja je Babac, u tome što su osim šampinjona koji se nalaze na svakoj takozvanoj miješanoj pizzi u gradu, gljive malo gdje zastupljene. Gljive se unutar zadarske gastronomije, naime, pripremaju samo ili pirjane ili na roštilju.
– Zadrani koji su dovoljno otvoreni za neke nove okuse i zanimljive gastrokombinacije, ne samo s gljivama, već i brojnim drugim slabije zastupljenim namirnicama, te oni koji poštuju lokalno, a spremni su proširiti svoje kulinarske vidike, redoviti su gosti našeg restorana. Držim da u Zadru ima dosta ljubitelja zdrave i fine hrane, dodaje Babac.
Iznenađenja za goste
Za ovogodišnje Dane gljiva šef kuhinje Pet bunara Mario Arbanas priprema carpaccio od šampinjona na podlozi od rige i grana padana, fritaju s miješanim gljivama, orzotto s miješanim gljivama, biftek s vrganjima i pekarskim krumpirom, filet kovača u vinu s gljivama i maslinama u foliji, tuna medaljone na žaru s pirjanim miješanim gljivama, pizzu «Ludaru ®» te integralno tijesto s miješanim gljivama. Naglašava kako je većina recepata već dobro uhodana, no svake sezone, pa tako i ove pripremaju neka maštovita iznenađenja svojim gostima.