ZADAR- Da je višenamjenska dvorana Krešmira Ćosića dobila globalnu CEMEX-ovu nagradu za graditeljstvo u upravi SC Višnjik nisu još dobili službenu obavijest. Prije tri mjeseca na Višnjiku je bila komisija za dodjelu te nagreda koja ponovno, nakon Morskih orgulja, iz Mekiska, gdje je sjedište komapnije, stiže u Zadar.

 

Na svečanosti održanoj u Monterreyu u Meksiku u jakoj konkurenciji nagrađena su tri hrvatska projekta koja po mišljenju stručnog žirija doprinose unapređenju graditeljstva u svijetu. Drugo mjesto u kategoriji Stambenih građevina osvojio je Poslovno-stambeni sklop "P10" - Sukoišan sjever iz Splita, dok je Višenamjenska sportska dvorana Krešimir Ćosić iz Zadra osvojila treće mjesto u kategoriji Javnih i poslovnih građevina. Prvo mjesto u posebnoj kategoriji Održiva gradnja dobila je Sveučilišna knjižnica iz Splita.

"Ovo je potvrda da je hrvatsko graditeljstvo, unatoč teškim gospodarskim prilikama - posebno u našem sektor - u samom svjetskom vrhu. Neka to bude dodatni poticaj sadašnjim i novim naraštajima projektanata i izvođača da nastave s inovativnim idejama i održivim pristupom gradnji. Čestitam svim dobitnicima i želim im puno sreće u budućem radu", izjavio je Trpimir Renić, predsjednik Uprave CEMEX-a Hrvatska.

Hrvatska već četiri godine svojim projektima konkurira na međunarodnoj sceni gdje su do danas ostvareni vrlo zapaženi rezultati: Zadarske orgulje i Skradinski most osvojili su druga mjesta 2006. godine u kategorijama Javne i poslovne građevine te Infrastrukturne građevine, dok je FN kuća iz Zagreba osvojila drugo u kategoriji Stambene građevine, a splitska Riva treće mjesto u kategoriji


Ove godine, osim već spomenutih projekata koji su ostvarili međunarodni rezultat, Hrvatsku su još predstavljali i Javna garaža i školska dvorana iz Dubrovnika u kategoriji Infrastrukturnih građevina te zadarski projekt Bolničke kuhinje s restoranom i bibliotekom u kategoriji Pristupačnosti.