Zadarski kuhar Renato Kraljeva za blagdansko blagovanje savjetuje domaća, tradicionalna jela za predstojeće dane. Riječ je o domaćim jelima što su ih spremali naši stari i koja se danas ubrajaju u vrhunska jela.
Renato Kraljev napominje da nije sve u bakalaru i da mi imamo puno bolje i puno jeftinije ribe nego što je to preskupi bakalar. To su, primjerice, suha raža, pas, mačka, hobotnica, a da o molu i ne govorimo. Puno je bolji i kvalitetniji od bakalara. Ali gdje je? Tih vrsta morskih organizama je sve manje u našim domovima, jer ih malo tko prodaje. Malo ljudi se bavi sušenjem ribe. Jednostavno je neshvatljivo, govori Kraljev, da se još nitko nije sjetio prerađivati motar, travu koja prirodno raste uz morsku obalu, a u jelovnicima visoke kuhinje je izuzetno cijenjena. Također, još nikome nije palo na pamet da lovi grmalje za prodaju, da skuplja prilipke ili ogrce, “a orzoto od njih je bolji od svakoga rižota”, kako navodi Kraljev.
Ovaj kreativni kuhar je Zadranima predložio nekoliko domaćih jela, a svako od njih nosi ime nekog od zadarskih mjesta. Tako je naveo nekoliko juha, a među njima sukošanski maneštrun i dragarski (iz Draga) maneštrun od sipe, ali i krem juhu od leće i krem juhu od čičvarde. Potom je tu iški lopiž, pa banjski brudet od sipe, zatim njoki u umaku od posedarskog pršuta i rige, ili pak šareni paški sir s motarom. Predložio je i zanimljiv recept pšenica sa sirom, pa salatu od sipe i čičvarde, salatu od hobotnice s lećom…
Kraljev nije zaboravio ni desert, ali s namirnicama iz zadarskoga kraja. On smatra da je za svečane prilike najbolje ispeći torte i zato je predložio tortu od badema i sira i tortu od maraške i sira.