Neki "lijevi" branitelji dobili su prostor umjesto nas. Danas vidimo da je tamo kockarnica. Još tada, kad smo za našu udrugu tražili taj prostor, shvatio sam da netko u MORH-u ima jaču vezu od nas. Danas znamo tko - kaže to Ivan Vestić, predsjednik Udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Zadarske županije.

Ta udruga, koja broji više od 300 članova, prostor od 244 kvadrata bivšeg "Belja" na Relji tražila je još prije dvije godine, jer je prizeman, članovi udruge su stari, a ta kvadratura bi im omogućila uređenje spomen-sobe s fotografijama poginule djece u dijelu prostora.

Prostor su tražili od Grada, no naknadno se ispostavilo da ga je Središnji ured za državnu imovinu već dodijelio Udruzi zadarskih branitelja 91., osnovanoj pet mjeseci ranije, bez podružnica i s ukupno 78 članova. Vrlo brzo nakon što im je prostor dodijeljen, ta braniteljska udruga sklopila je poslovni ugovor s tvrtkom "Osmica" i 244 četvorna metra pretvorila u kockarnicu.

U zamjenu za prostor, rekli su nam u toj udruzi, kockarnica je na račune četvero djece hrvatskih branitelja mjesečno uplaćivala ukupno dvije tisuće kuna. Nakon godinu dana rada kockarnice, Središnji ured prekinuo je ugovor s Udrugom zadarskih branitelja 91., a Županijsko državno odvjetništvo u Zadru dalo im je rok od tri mjeseca da se isele iz tog prostora.

Roditelji poginulih branitelja adekvatno su zbrinuti tek ovih dana, iako predsjednik Vestić kaže kako im je Grad još tada prostor "Belja" obećao sto posto.

- Sve je bilo obećano, a onda su nam u Gradu rekli kako su dopisom iz tog Središnjeg ureda obaviješteni da je prostor već dodijeljen, a u potpisu te odluke bio je Damir Polančec - kaže Vestić.

Brojne udruge

Otvaranje kockarnice u prostoru koji je dodijeljen na korištenje braniteljskoj udruzi, u Zadru je izazvalo nevjericu, ali i pitanje kontrolira li se uopće rad braniteljskih udruga, posebno onih kojima su Grad ili država dodijelili prostore u pravilu solidne kvadrature. Iako u službenom Registru udruga RH stoji kako je u Zadarskoj županiji registrirano 30 braniteljskih udruga, njih je puno više.

Situacija na razini države još je apsurdnija: udruga koje su kao primarnu djelatnost prijavile Domovinski rat službeno je registrirano čak 1038! Njihov rad apsolutno nitko ne kontrolira, niti su dužne predati izvješća o svom radu i potrošenom novcu.

- Nije u redu da se na račun branitelja otvaraju kockarnice. Mi smo o tom slučaju raspravljali na sastanku Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata, nakon pritužbe Ivana Vestića. Ne znam tko je ta udruga koja je dobila prostor, ali to svakako nije lijepo - kaže Jere Zurak, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja oboljelih od PTSP-a Zadarske županije.

Dopredsjednik zadarske Hvidre Klaudio Vidaić kaže kako je prava adresa za ovaj slučaj Agencija za upravljanje državnom imovinom.

U 2010. godini Grad i Županija su zadarskim braniteljskih udrugama isplatili ukupno milijun i 53 tisuće kuna!

Pet zadarskih udruga dobiva novac samo od Grada Zadra, dok se njih 12, osim iz gradskog proračuna, financira još i iz proračuna Zadarske županije. Tako Udruga dragovoljaca Domovinskog rata, primjerice, godišnje dobiva više od sto tisuća kuna, a slične iznose dobivaju i Udruga veterana i Udruga udovica hrvatskih branitelja Zadarske županije. Većina ovih udruga za rad koristi prostore dobivene od Grada.

Gradski ‘krov nad glavom'

Prema informacijama koje smo dobili iz zadarske gradske uprave, njihove prostore trenutno koristi osam braniteljskih udruga: Žene u Domovinskom ratu, Hrvatski dragovoljci Domovinskog rata, Dragovoljci hrvatske ratne mornarice, Branitelji oboljeli od PTSP-a, Specijalna postrojba Poskoci, Veterani Domovinskog rata, Maloljetni dragovoljci i Udruga roditelja poginulih branitelja.

Kome su sve država ili ranije MORH dali prostor u Gradu, ne znaju.