ZADAR- Kako stvari stoje "kuća Zaraušek", koja to u povijesnom smislu zapravo i nije, brzo će biti uklonjena s Liburnske obale. Nakon dva dana čišćenja unutrašnjosti zgrade, koja je zapravo imala namjenu skladište u vrijeme kada je podigla veleposjednička obitelj Antonia Zarauscheka, bageri tvrtke Lavčević to su zdanje danas gotovo prepolovili. 


Ta je obitelj bila graditelj modernih građevina po Zadru 30'tih godina prošlog stoljeća, a što su sve imali navodi se u radu dr. Zlatka Begonje o komunističkim zločinima u kojima je su likvidirani i članovi te obitelji. U ratu je srušen i hotel koji su Zarauscheki izgradili na mjestu sada već bivše kavane Central na Kalelargi.

Nakon rušenja skladišta, jedini spomen na tu graditeljsku obitelj bit će stvarna kuća Zarauschek koja se nalazi na Branimirovoj obali.
Nakon što se ukloni ruševina na Liburnskoj obali ostat će ogoljeli bedemi, koji su u jako lošem stanju na tom dijelu. A onda, kao i u slučaju Autobusnog kolodvora koji je također porušen na tom potezu, prostor će postati parkiralište. I to vjerojatno u prvoj zoni.
Magazin Zarauschek najviše će nedostajati otočanima, a Zadrani nisu pokazali veliko zanimanje za opstanak te građevine koja spada u povijesno graditeljsko naslijeđe. Makar su konzervatori ocijenili da nema kulturne vrijednosti.