Smokva je kraljica Mediterana – uvjerljivo tvrde zadarski srednjoškolci koji su nakon istraživanja o uzgoju i preradi smokava izdali knjigu recepata koja je postala pravi “boom” u Zadru i Hrvatskoj.
Skupina od 13 učenika zadarske Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole objavila je kuharicu s tridesetak recepata u kojima nisu zastupljeni samo kolači, torte i druge slastice, nego i recepti za razne džemove, pa čak i za sladoled od smokava! – Ponosni smo na našu prvu kuharicu, iako naglašavam da recepte za jela od smokava nismo “izmislili” mi u školi, nego su prikupljeni s raznih strana, a najviše od baka i iz raznih skrivenih kućnih radinosti.
U školi smo prikupljene recepte isprobavali i zaključili da je naša autohtona smokva zaista kraljica Mediterana – objašnjava mentorica Tanja Meštrić-Molnar, napominjući da se jela od smokava mogu naći u raznim kuharicama, ali do sada nije izdana kuharica koja na jednome mjestu objedinjuje jela spravljena isključivo od smokava. Knjiga zadarskih srednjoškolaca nastala je nakon istraživanja o tome ima li uopće u ponudi u restoranima jela od smokava.
– Gotovo da ih i nema, a smokva je naša biljka, raste sama od sebe, zdrava je i ukusna – kaže mentorica Meštrić-Molnar, naglašavajući da je za knjigu najzaslužnija profesorica kuharstva Marija Meštrić. Bogato ilustrirana knjiga recepata ima još posebnosti: izvanredne fotografije radili su – osnovnoškolci, članovi fotosekcije zadarske OŠ “Smiljevac”. Osim toga, knjiga je dvojezična, sve je u njoj napisano na hrvatskom i na francuskom jeziku.