Danas su otvorene ponude šest banaka koje su Gradu Zadru dostavile svoje uvjete za izdavanje kredita u iznosu od 18,5 milijuna eura.

Iako se peteročlano povjerenstvo dobro razmotriti ponude banaka i predložiti konačnu odluku koju usvaja Gradsko vijeće za sada je pobjednik tog natječaja Zagrebačka banka

Ona je uz kredit od 18,5 milijuna eura predložila trošak od 16,3 milijuna kuna i kamatu od 1,68%. Druga banka po ponuđenim uvjetima je Hypo banka kod koje je Grad prije sedam godine zadužio se obveznicama uz kamatu od 5,5 posto. Ta je banka na aktulanom natječaju ponudila  troškove od 20,8 milijuna kuna i maržu od 2,07. Bankari zapravo trguju novcem i koriste termin koji znači njihovu izravnu zaradu.

Ponude ostalih banaka za troškove kredita kreću se u rasponu od 20 do 29 milijuna kuna koliko je tražila RBA uz kamatu od 3,75%

Na otvaranju ponuda danas su bili predstavnici svih banaka koju su sudjelovale na natječaju a to su: PBZ, Zagrebačka, OTP, RBA, Hypo i Erste banka.

U nefeormalnom razgovoru direktori zadarskih poslovnica zainteresiranih banaka ustvrdili su kako je ovakav način zajma manji trošak za Grad, osobito u situaciji kada se njihov novac na ovdašnjem tržištu teško plasira.

Podsjetimo, novac je Gradu Zadru potreban za otplatu glavnice za obveznica od 18,5 milijuna euta te još pola millijuna eura za pripadajuće kamate koja se 1. rujna mora uplatiti Hypo banci. Do sada je Grad Zadar samo za kamate iz proračuna isplatio 6,5 milijuna eura.

Uz otplatu obveznica za gradnju dvorane, Grad ima i obvezu vraćanja kamata od 8,8% preko SC Višnjik za obveznice koje su u iznosu od 9,6 milijuna eura izdane za dovršetak sportskog kompleksa. To je iznos od 70 milijuna kuna koje je Vlada odobrila Zadru za dovršetak i opremanje polivalentne dvorane.

Kada se relanom trošku gradnje od 400 milijuna kuna, dodaju kamate i novo zaduženje građana Zadra, pitanje je hoće li gradnja zadarskog sportskog kompleska biti povoljna u odnosu na rukometnu megalomaniju u ostatku Hrvatske.