Zadar bi trebao uskoro dobiti svoju prvu informatičku udrugu. Pod nazivom "iZadar" - Udruga vlasnika internet stranica, osniva se nova udruga s ciljem da građanima i građankama Zadra u sklopu svoje djelatnosti ponudi besplatnu edukaciju o osnovama korištenja interneta, korištenja i izbora operativnog sustava i web dizajna.

- Smatramo da su građani i građanke površno educirani o ovoj tematici, posebno nas smeta što se cijeli svijet vrti oko Windows operativnog sustava koji je relativno skup i ima mogućnost prikupljanja "virusa". Dok u isto vrijeme postoji primjerice "Ubuntu" koji je na bazi Linuxa, besplatan je, jednostavan za korištenje i ono najvažnije - ne može dobiti viruse, kaže predsjednik udruge Mate Ćurković.

Iz udruge poručuju kako mnogi ljudi nisu upoznati s pojmom "Open Source", koji je po njima najbolji izbor za svakog korisnika računala.

- "Open Source" ili otvoreni kod je softver čiji je izvorni kod i/ili nacrti (dizajn) dostupan javnosti na uvid, korištenje i izmjene (primjeri: Firefox web preglednik, MediaWiki softver, Wordpress, itd.). Kako je riječ o dobrom softveru sva će naša stvaranja, pa tako i naša službena web stranica udruge biti bazirana na tom otvorenom kodu. Ovim putem bi stoga voljeli pozvati sve pravne i fizičke osobe koje su voljne sudjelovati u radu udruge te pomoći nam u ostvarivanju zajedničkih ciljeva da nam se pridruže, pozivaju iz "iZadra".