Čokoladna industrija, koje vrijedi devet milijardi, dolara polovinu kakaoa nabavlja od farmera u Zapadnoj Africi i Obali Slonovače. Prema Međunarodnom centru za tropsku poljoprivredu temperatura bi u ovim predjelima do 2050. mogla porasti za 2,3 stupnja Celzijusa, a takva klima neće biti prikladna za uzgajanje kakovca.
To je loše za lokalne farmere koji žive od prodaje plodova kakaovca, plaćaju školarinu i zdravstvenu njegu, ali i za industriju čokolade, koja bi se time u najmanju ruku prepolovila.
Istraživanje, koje je naručila Fondacija Bill i Melinda Gates, predviđa prve štete od klimatskih promjena već 2030. godine.
Istraživači pozivaju farmere da investiraju u pravljenje zaštite od sunca za kakovce, te da pokušaju uzgojiti sjeme kakaovca, koji bi bio otporan na visoke temperature.
Klimatske promjene bi mogle uzrokovati i promjene na drugim proizvodima kao što su francusko vino i talijanska pasta.