Stambena građevina "Istarska" u Zagrebu i Poljana Pape Ivana Pavla II. u Zadru koje su u lipnju u Splitu bile među dobitnicima graditeljske nagrade "CEMEX Hrvatska" na svjetskoj razini su u Meksiku, u okviru jubilarne 20. međunarodne graditeljske nagrade CEMEX, osvojile priznanja u dvije kategorije, priopćila je tvrtka CEMEX Hrvatska.

Na svečanosti održanoj u Monterreyu, u konkurenciji od ukupno 634 projekta drugim mjestima nagrađena su dva hrvatska projekta koja po mišljenju stručne komisije doprinose unapređenju graditeljstva u svijetu.

U kategoriji Stambene građevine nagrađena je stambena građevina Istranka u Zagrebu, a u kategoriji Infrastrukturne građevine nagradu je odnijela zadarska Poljana Pape Ivana Pavla II.

Komisija sastavljena od 18 stručnjaka iz devet zemalja birala je najbolje projekte iz 12 zemalja a kriteriji su bili inovativnost rješenja, koncept, korištene tehnike i estetika objekta.

To je peta godina kako Hrvatska svojim projektima konkurira na međunarodnoj sceni, navodi CEMEX Hrvatska. Od 2006. međunarodnu nagradu odnijeli su Zadarske orgulje i Skradinski most, 2008. FN kuća i splitska Riva, a prošle su godine tri hrvatska graditeljska projekta osvojila nagradu za koju se bore projekti iz više od 50 zemalja u kojima CEMEX posluje. To su Poslovno-stambeni sklop "P10" - Sukoišan sjever iz Splita, zadarska Višenamjenska sportska dvorana "Krešimir Ćosić" te Sveučilišna knjižnica iz Splita.

Projektant Istranke Tomislav Ćurković rekao je da CEMEX treba ustrajati na promociji te nagrade i popularizirati je i dalje među hrvatskih arhitektima. Ono što bismo trebali zajedničkim snagama poticati i CEMEX i svi mi drugi koji možemo utjecati na arhitektonsku politiku jest činjenicu da budućnost arhitekture leži u zelenoj gradnji, niskoenergetskoj gradnji, u održivoj gradnji.

"Vrlo sam zadovoljan što naši projekti nastavljaju uspješno predstavljati hrvatsku graditeljsku tradiciju širom svijeta. Međunarodne nagrade koje i ove godine donose u Hrvatsku pokazuju da budućnost arhitekture i građevinarstva u našoj zemlji nije upitna čak ni u uvjetima ekonomske krize. Čestitam nagrađenima i želim im još mnogo inovativnih projekata, a nadam se da ćemo i ubuduće moći međunarodnoj stručnoj zajednici predstavljati kvalitetne projekte kao u posljednjih pet godina", rekao je predsjednik Uprave tvrtke CEMEX Hrvatska, Trpimir Renić.
Uglešić: Lijepo je biti među arhitektonskom elitom Lijepo je danas biti u Meksiku, među arhitektonskom elitom iz cijele Južne Amerike i Europe. Posebno mi je drago da je jedna ovako mala zemlja odnijela dvije nagrade, što predstavlja veliki prestiž u svjetskoj arhitekturi. Nadam se da će odjekom koji ovaj uspjeh zaslužuje u javnosti naša struka doći do izražaja i da će biti još više uvažavana, rekao je projektant zadarske poljane Ante Uglešić.