ZADAR- Troje ginekologa, a jedan ultrazvuk. Tako bi do kraja ove godine trebao izgledati odnos liječnika specijalist i osnovnog im alata u Domu zdravlja Zadar.


Jedini ginekolog, koji je i zaposlenik Doma zdravlja, dr. Domagoj Krpina već skoro dvije godine radi bez ultrazvuka koji mu se pokvario. Novi UZV košta oko 400 tisuća kuna, rekla nam je ravnateljica Doma zdravlja, dr. Renata Bek. Ta će ustanova iz tzv. decentraliziranih sredstava, koja će im ove godine biti upola manja zbog osnivanja Zavoda za hitnu medicinu, kupiti jedan ultrazvuk koji će dijeliti novi specijalisti ginekologije koji se očekuju do kraja ove godine. Nakon 4,5 godina specijalizacije oni su obavezni isto toliko biti zaposlenici Doma zdravlja. Za njih se građevinski uređuje ambulanta, koja će se prije njihova dolaska na posao i opremiti.
Ali kako će njih troje, odnosno njihovi pacijenti dijeliti jedan UZV, to nam ravnateljica Doma zdravlja, nije mogla unaprijed pojasniti.
Naročito što dr. Krpina nije uspio koordinirati ultrazvučni pregled u ambulanti dr. Sonje Beram koja, kao koncesionar koristi UZV od Doma zdravlja u istoj zgradi.
Drugi UZV Doma zdravlja dijele također dvoje ginekologa koji imaju status koncesionara.
U praksi to izgleda tako da žena obavi tek elementarni pregled, a onda dobiva uputnicu i nastavlja čekati u bolničkoj ambulanti za ultrazvučni pregled. Ili će ga pacijentica platiti u privatnoj ambulanti.
Po idealnom budućem modelu to će biti: pola pregleda u jednoj ginekološkoj ambulanti, a pola u drugoj. Ali u kojoj smjeni?