Konzumacija grožđica tri puta tjedno značajno može sniziti krvni tlak kod osoba s prehipertenzijom – početnim, blagim povećanjem krvnog tlaka.
Prehipertenzija se definira kao sistolički krvni tlak od 120 do 139 milimetara žive (mm Hg) ili dijastolički od 80 do 89 mm Hg.
U usporedbi s ostalim popularnim grickalicama (krekeri, keksi), u razdoblju od 12 tjedana dokazano je da grožđice značajno snižavaju krvni tlak – sistolički tlak (do čak 10,2 mmHg) te srednji dijastolički tlak (do 5,2 mmHg). Sniženjem krvnog tlaka preveniramo pojavu neželjenih kardiovaskularnim posljedica.
Precizni mehanizam ovog učinka nije poznat, no zna se da su grožđice bogate kalijem, vlaknima, polifenolima, fenolnom kiselinom, taninima i antioksidansima.
Šezdeset grožđica – otprilike jedna puna šaka – sadrži gram vlakana i 212 mg kalija, koji se preporučuju u DASH dijeti (prehrambeni načini sniženja hipertenzije).