Vijest o mogućem “povratku pušenja” u restorane, odnosno ugostiteljske objekte u kojima se poslužuje hrana, glasno je odjeknula u hrvatskoj javnosti.
Dr. Eugenija Basioli Kasap, liječnica s Odsjeka za suzbijanje i liječenje bolesti pluća i tuberkuloze, strogo se protivi povratku cigareta u restorane.
– Pasivno pušenje, dokazano je, šteti djeci u razvoju. Promjena zakona nije dobra jer se ljudi već neko vrijeme educiraju o štetnosti pušenja. Počeli smo zaštićivati djecu. Roditelji, ako puše, čine to na balkonu ili drugim prostorijama i sada im opet vraćamo ružnu sliku koja kaže “ipak smo pogriješili, možete pušiti gdje hoćete”. U razgovoru s djecom možete vidjeti da im je cigareta ionako predostupna. Osnovni je problem što je pušenje u našem društvu tretirano kao nešto normalno, baš kao i alkohol. Uz njega se zabavljamo, tugujemo, tako i uz cigarete… Zakon bi po mom mišljenju trebao ostati ovakav kakav jest. Ljude smo počeli preodgajati, bila bi velika šteta to upropastiti sasvim suprotnom porukom. I ako pušenje ostane na šanku, stvarno ga ne bi trebalo dopustiti tamo gdje se jede i gdje borave djeca, kaže dr. Kasap.
Predsjednik Ceha ugostitelja pri zadarskoj Obrtničkoj komori, Ante Lukačić, misli da je za restorane jedina mogućnost da se odvoji posebna prostorija za pušače, jer i uz odgovarajuću ventilaciju pušači i nepušači više jednostavno ne mogu zajedno jesti.
To je, smatra Lukačić, moguće jedino u caffe barovima, a ugostiteljima bi za realizaciju trebali i kvadrati i novac.
– Činjenica je da se ljudi sve više i više ostavljaju cigareta, takav je civilizacijski trenutak, navike se mijenjaju… Pušenje nije in, ma što netko mislio o tome, i na sve više mjesta se zabranjuje, što najbolje vidimo po vijestima iz inozemstva, zaključuje Lukačić.
– Ne znam konkretno kako model izgleda, upoznat sam tek s nekim osnovnim stvarima. Iskreno, najradije bih da ostane zabrana pušenja, iako sam i sam pušač. Po meni, puno je ugodnije sjediti negdje u restoranu otkad se ne puši unutra. Prije su restorani bili zadimljeni i zagušljivi. Ja čak imam dobru ventilaciju i mogao bih tako raditi ako do toga dođe, jer ipak gosti biraju…
Bruschetta radi dvije godine, odnosno otvorena je kada je zakon o zabrani pušenja već stupio na snagu.
– Ljepše se osjećam u restoranu u kojem se ne puši, ali tržište diktira stvari, ne znam, vidjet ćemo…, kaže Vedrić.
Vijest o mogućem “povratku pušenja” u restorane, odnosno ugostiteljske objekte u kojima se poslužuje hrana, glasno je odjeknula u hrvatskoj javnosti.
Dr. Eugenija Basioli Kasap, liječnica s Odsjeka za suzbijanje i liječenje bolesti pluća i tuberkuloze, strogo se protivi povratku cigareta u restorane.
– Pasivno pušenje, dokazano je, šteti djeci u razvoju. Promjena zakona nije dobra jer se ljudi već neko vrijeme educiraju o štetnosti pušenja. Počeli smo zaštićivati djecu. Roditelji, ako puše, čine to na balkonu ili drugim prostorijama i sada im opet vraćamo ružnu sliku koja kaže “ipak smo pogriješili, možete pušiti gdje hoćete”. U razgovoru s djecom možete vidjeti da im je cigareta ionako predostupna. Osnovni je problem što je pušenje u našem društvu tretirano kao nešto normalno, baš kao i alkohol. Uz njega se zabavljamo, tugujemo, tako i uz cigarete… Zakon bi po mom mišljenju trebao ostati ovakav kakav jest. Ljude smo počeli preodgajati, bila bi velika šteta to upropastiti sasvim suprotnom porukom. I ako pušenje ostane na šanku, stvarno ga ne bi trebalo dopustiti tamo gdje se jede i gdje borave djeca, kaže dr. Kasap.
Predsjednik Ceha ugostitelja pri zadarskoj Obrtničkoj komori, Ante Lukačić, misli da je za restorane jedina mogućnost da se odvoji posebna prostorija za pušače, jer i uz odgovarajuću ventilaciju pušači i nepušači više jednostavno ne mogu zajedno jesti.
To je, smatra Lukačić, moguće jedino u caffe barovima, a ugostiteljima bi za realizaciju trebali i kvadrati i novac.
– Činjenica je da se ljudi sve više i više ostavljaju cigareta, takav je civilizacijski trenutak, navike se mijenjaju… Pušenje nije in, ma što netko mislio o tome, i na sve više mjesta se zabranjuje, što najbolje vidimo po vijestima iz inozemstva, zaključuje Lukačić.
– Ne znam konkretno kako model izgleda, upoznat sam tek s nekim osnovnim stvarima. Iskreno, najradije bih da ostane zabrana pušenja, iako sam i sam pušač. Po meni, puno je ugodnije sjediti negdje u restoranu otkad se ne puši unutra. Prije su restorani bili zadimljeni i zagušljivi. Ja čak imam dobru ventilaciju i mogao bih tako raditi ako do toga dođe, jer ipak gosti biraju…
Bruschetta radi dvije godine, odnosno otvorena je kada je zakon o zabrani pušenja već stupio na snagu.
– Ljepše se osjećam u restoranu u kojem se ne puši, ali tržište diktira stvari, ne znam, vidjet ćemo…, kaže Vedrić.