Zadarski novinari će imati priliku iskusite berbu ninskog Cvijeta soli zajedno s Matom Jankovićem, poznatim hrvatskim chefom, Damirom Oštrićem, direktorom Solane Nin i Marijom Dejanović, direktoricom turističke zajednice Nina.
Mjesto događanja je Solana Nin, Ilirska cesta 7 i to u četvrtak 19. srpnja s početkom u 10 sati.
Osvježavajući recepti za dušu i tijelo, naravno s ninskim Cvijetom soli
Glavna jela
1. Tartar od jadranske palamide s tostiranim bučinim sjemenkama i Cvijetom soli
Sastojci za 4 osobe:
• 280 g palamide bez kostiju i kože
• 40 g crvenog luka
• 20 g kapara
• 4 kapi tabasca
• 0,04 l maslinovog ulja
• žličica senfa
• 0,04 l sojina umaka
• 120 g sitno sjeckanih tostiranih bučinih sjemenki
• sol
• papar
• Cvijet soli Solane Nin
Priprema
Palamidu nasjeckati na kockice te začiniti sojinim umakom, senfom, solju, paprom, tabascom, skosanim crvenim lukom, kaparima i maslinovim uljem.
Na tanjur posuti sitno sjeckane tostirane bučine sjemenke i na njih staviti žličnjak tartara od palamide. Za završni dodir sve posuti prstohvatom Cvijeta soli.
Autor recepta: Mate Janković, chef
2. File zubaca s kremom od mišance, vinaigrettom od confit cešnjaka i Cvijetom soli
Sastojci za 4 osobe:
• 4 fileta zubaca težine 150 g svaki
• maslinovo ulje za pečenje
Za kremu od mišance
• 150 g mišance
• 20 g smeđeg šećera
• 0,05 l maslinovog ulja
• sol
• papar
Za vinaigrette od confit češnjaka:
• 2 glavice češnjaka
• 3 dcl maslinovog ulja
• alkoholni ocat
• sol
• papar
Za serviranje
• 4 prstohvata Cvijeta soli Solane Nin
Priprema
Filete zubaca ispeći na maslinovom ulju, najprije sa strane gdje je koža da bi dobila hrskavu koricu, a zatim kratko na drugoj strani gdje je meso, pazeći pritom da se riba ne presuši i da zadrži svoju vlažnost.
Krema od mišance:
Mišancu očistiti i skuhati u posoljenoj kipućoj vodi, vodu sačuvati. Na maslinovom ulju karamelizirati smeđi šećer te dodati ocijeđenu, skuhanu mišancu i malo vode u kojoj se kuhala, pazeći pritom da sačuva svoju zelenu boju. Začiniti sa solju i malo papra te štapnim mikserom izmiksati u kremu.
Vinaigrette od češnjaka:
Režnjeve češnjaka u ljusci prokuhati u maslinovom ulju na nižoj temperaturi (confit). Češnjak očistiti, dodati mu bijeli ocat, sol, papar, maslinovo ulje te štapnim mikserom pretvoriti u emulziju. Na tanjuru servirati kremu od mišance i vinaigrette, staviti netom pečeni file zubaca te sve posuti nježnim prstohvatom Cvijeta soli.
Autor recepta: Mate Janković, chef
3. Tjestenina Pesto Genovese:
– 400g tjestenine
– 3 masline
– 1dcl maslinovogulja
– 50g pinjola
– 15ak listovasvježegbosiljka
– 30g naribanogsira Pecorino
– 2 češnjačešnjaka
– ninskiCvijet sol
– papar
Priprema:
Pinjolekratkopopržite u tavibezulja da porumene.Izmješatisitnonasjeckanelistovebosiljka, češnjak, pinjole, sir Pecorino, 1dcl maslinovoguljaimasline.Na maslacupropirjajteumakiumješajtetjesteninu.Popapriteiposolite s ninskimCvijetom soli.
Deserti
4. Čokoladni coulant s kremom od vanilije i Cvijetom soli
Sastojci za 4 osobe
Za coulant:
• 100 g čokolade (70% kakaa)
• 100 g maslaca
• 2 žumanjka
• 2 cijela jaja
• 60 g brašna
• 120 g šećera u prahu
Za kremu od vanilije
• 5 žumanjaka
• 0,25 l vrhnja za kuhanje
• 120 g šećera
• 1 mahuna vanilije
Priprema
Coulant
Na pari otopiti čokoladu i maslac. U posebnoj posudi dobro pomiješati jaja, žumanjke, brašno i šećer u prahu. Spojiti otopljenu čokoladu i maslac s ostatkom namirnica, dobro izmiješati te uliti u silikonske kalupe za muffine i peći 11 minuta u pećnici ugrijanoj na 190 stupnjeva Celzijevih. Kolač mora biti tvrd izvana, a tekući iznutra.
Krema od vanilije
Dobro izmiješati vrhnje, jaja i šećer te im dodati sjemenke vanilije i po dužini prerezanu mahunu da pojača okus. Sve grijati uz miješanje na pari dok se smjesa ne počinje zgušnjavati, ali nikako grušati. Na tanjur staviti ohlađenu kremu od vanilije i netom pečeni topao coulant te sve posuti prstohvatom Cvijeta soli.
Autor recepta: Mate Janković, chef
5. Najslađa lubenica à la Nin
• narezane šnite lubenice
• cvijet soli ninske solane usitnjen u suribachiju ili mlincu za kavu
Posoliti šnite lubenice i pustiti da odstoje 5 min, a tek onda jesti.
Autor recepta: Vesna Ljubičić, voditeljica Otvorenog učilišta Bio-vizija i studija svjesne prehrane
Ljepota i zdravlje
6. Ljekoviti piling cijelog tijela
• 5 velikih žlica Cvijeta soli Solane Nin
• 3 velike žlice bio heljde ili bio integralnog sezama
• 5 velikih žlica biljnog glicerina ili bio bademovog ulja
• 3-4 velike žlice bio jogurta (od soje ili kravljeg mlijeka) ili procijeđenog zelenog čaja
• 5 kapi bio eteričnog ulja lavande ili geranija
Sol i heljdu samljeti, zajedno ili odvojeno, u mlincu za kavu. U jogurt ili glicerin ukapati eterično ulje. Promiješati sve sastojke u gustu pastu i utrljati kružnim pokretima, masirajući mokro tijelo. Nakon 5 minuta isprati toplom vodom.
Ovaj piling odstranjuje mrtve stanice kože, potiče cirkulaciju, hrani opuštenu kožu mineralima i vitaminom K te osvježava cijelo tijelo. Piling možete koristiti tijekom cijele godine, 1-2 puta tjedno.
Autor recepta: Vesna Ljubičić, voditeljica Otvorenog učilišta Bio-vizija i studija svjesne prehrane