U moru na Kraljičinoj plaži kod Nina, 30 metara od obale, građani su zamijetili tijelo 55-godišnjeg njemačkog državljanina, te ga izvukli na obalu. Nažalost, bilo je prekasno jer se turist utopio. Ta poznata ninska plaža nema čuvare, tzv. baywatch službu. Da je imala, bi li njemački turist preživio? - pitali smo Boru Galca, ravnatelja Gradskog društva Crvenog križa Zadar, u kojemu se vrši obuka spasilaca.

- To je teško pitanje na koje ne bi lako odgovorio ni liječnik. Ako je bila riječ o srčanom udaru, pitanje je kolika je bila težina napada. Mislim da se ne može dati odgovor na pitanje bi li spasioci uspjeli spasiti toga čovjeka da su tamo bili, ali ono što je sigurno i što mogu reći u ime Crvenog križa jest da bi bilo dobro da tamo gdje postoje organizirane plaže bude i spasilačka služba. Ne samo zbog veće mogućnosti da se spasi nekoga u nevolji, nego i zbog samih turista i kupača koji se osjećaju ugodnije na takvim plažama - ističe Galac.
Međunarodna licencija

Spasioci u prosjeku koštaju koncesionara plaža od četiri do pet tisuća kuna mjesečno, radno vrijeme je obično od 10 do 18 sati, a rade u tandemu. Cijena tečaja je 500 kuna, traje tjedan dana, ali od jutra do mraka. Uvjeti za polaganje tečaja su da budući spasilac mora biti punoljetan, mora govoriti engleski jezik, biti zdrav i mora ispunjavati plivačke norme: isplivati 400 metara za manje od osam minuta i roniti na dah najmanje 20 metara. Obuka se sastoji od tečaja prve pomoći, obuke izvlačenja utopljenika i zaštite priobalja (ekologije). Kada se to završi, dobiva se međunarodna licencija na razdoblje od dvije godine i osobna oprema: majica, kapa, hlačice, zviždaljka i plutača.

- Ove je godine tečaj završilo devet novih spasilaca, lani ih je bilo od 15 do 20, a ukupno je zadnjih nekoliko godina 80 registriranih spasilaca na našem području dobilo licenciju za taj posao. Na našemu području stalna spasilačka služba postoji na bazenu Višnjik, i to tijekom čitave godine, a ljeti je nadzor organiziran na gradskoj plaži Kolovare, zatim na otvorenom bazenu, na plaži Borik, u Zatonu, Petrčanama (Pinija i Punta skala), u Biogradu (bazen i plaža Dražica) - ističe Galac.