Od svih tečajeva koje nudimo, a koji se nakon završetka kao zanimanja upisuju u radnu knjižicu, najveći je interes za njegovateljicu. Iako je taj tečaj već po svom trajanju najzahtjevniji, jer je jedini koji traje čak 500 sati, interes za zanimanje njegovateljice je najveći.
To je dosta dobar pokazatelj našega vremena i borbe mnogih žena za posao, jer njegovateljica se uvijek traži, u ustanovama ili privatno – kaže Jagoda Gluščević, ravnateljica zadarskog Pučkog otvorenog učilišta (POU), koje od rujna nudi osam tečajeva sa zanimanjima koja se upisuju u radnu knjižicu.
Za sada “vode” njegovateljice, kojima je 500 sati tečaja raspodijeljeno na teorijsku nastavu, nakon čega imaju praksu u zadarskoj Općoj bolnici ili u domovima za stare.
– Osim u bolnici, praksu obavljaju u dva doma: u Domu za odrasle u Zemuniku, te Domu sv. Frane na Poluotoku. Steknu cjelovito iskustvo i nakon tečaja odmah se mogu zaposliti – kazala je Gluščević.
Kako upisi na tečajeve traju do sredine rujna, tek će se vidjeti koliki je interes za nova zanimanja, koja su tražena u wellness centrima: POU nudi tečaj za “maserku gurmanskim pripravcima” i tečaj za voditelja wellnessa s gurmanskim pripravcima.
– To je poseban tip masaže, najviše je tražen u wellnessima. Pripravci za masažu rade se gotovo od svega što se može pojesti. U specijalne kreme i ulja pretvaraju se tartufi, crno vino, med… Hranjivo je za kožu – objasnila je Gluščević. Poseban tečaj je i “Slastičar – specijalist nacionalnih slastica”, no Gluščević ističe da ovo usavršavanje mogu upisati samo oni koji su završili školu za kuhara.
Nacionalne slastice
– Žao mi je što je tako, to ograničava broj osoba koje bi željele upisati tečaj, a ne mogu jer nisu kuhari. Svi ostali tečajevi upisuju se neovisno o tome koju je srednju školu osoba završila. No tome ćemo doskočiti, pripremamo tri nova tečaja, za kuhara, slastičara i konobara, pa će se tako moći upisati oni koji se žele usavršiti u pripremanju nacionalnih slastica – navela je Jagoda Gluščević.
I specijalistima nacionalnih slastica zanimanja se upisuju u radnu knjižicu, a od nacionalnih slastica na tečaju se uči izrada splitske i imotske torte, rožate, starograjskih paprenjaka, istarskih cukarinčića, samoborskih kremšnita… sve do domaćih pekmeza i mermelada. Od tečaja koji se upisuju u radnu knjižicu POU još nudi tečajeve za kompjutore, za poslovne tajnice, za klasične masere i zaštitare.