ZADAR– Umjesto uvoza kineskog luka, poljoprivredno zadarsko područje trebalo bi na tržište vratiti domaći luk.
Zadarska je županija odobrila 50 tisuća kuna inicijalnih sredstava za istraživanje autohtonih sorti luka i pokrenula projekt proizvodnje na znanstvenoj osnovi . Trogodišnje istraživanje će provesti Zavod za povrtlarstvo Agronomskog fakulteta iz Zagreba s prof. Josipom Borošićem koji je već uzimao uzorke češnjaka s područja Rodaljica. Prije Domovinskog rata u sortnoj listi je postojao “brgudski luk” kao oznaka za luk iz tog kraja, no sad se želi utvrditi koji češnjak ima najbolje karakteristike pa će se analizirati i s drugih područja.
– Namjera je izabrati pravu sortu koja će moći postati robna marka, objašnjava Danijel Segarić, županjiski pročelnik za poljoprivredu. Interes za ovaj projekt je velik jer je već 25 proizvođača češnjaka iz Rodaljica, Banjevaca, Pristega, Bile Vlake i Lišana Ostrovičkih osnovali udrugu “Rešta” koju vodi Snježana Perić iz Benkovca. Učinili su to ove zime kad su se našli na obuci u programu osposobljavanja polaznika za zvanje povrćar koju je organizirala poljoprivredna-savjetodavna služba. Rešta inače znači pleteni vijenac od glavica češnjaka, pojsnio je za Slobodnu Dalmaciju pročelnik Danijel Segarić.
Župan Stipe Zrilić napominje kako se luk, osim u prehrambenoj, može koristi u mesnoj i farmaceutskoj industriji.