Portal MojPosao je za vrijeme trajanja 3. regionalnog Virtualnog dana karijera i znanja (10. do 17. listopada 2012.) u suradnji s vodećim portalima za oglašavanje poslova u Bosni i Hercegovini i Srbiji, Posao.ba i Infostud.com, proveo istraživanje čiji je cilj bio utvrditi stanje na tržištima rada u tri zemlje.

U istraživanju je sudjelovalo više od 1.600 ispitanika, a od ispitanika iz Hrvatske, 42% ih je nezaposleno, 32% zaposleno, dok se 26% ispitanika još školuje.

Zaposleni se boji za svoje radno mjesto, ne očekuju povišicu i planiraju pronaći bolji posao

Najviše zaposlenih ispitanika navodi da je kriza najviše utjecala na smanjenje plaća (42%), a zatim na 'zamrzavanje' zapošljavanja (37%) i otpuštanje radnika (35%). Smanjenje plaća najviše se osjeti u Hrvatskoj (42%) te u Bosni i Hercegovini (38%), dok je samo petini ispitanika (20%) u Srbiji smanjena plaća. U Hrvatskoj je također najviše zastupljena mjera 'zamrzavanja' zapošljavanja (37%), dok su otkazi najčešće davani u Srbiji (40%). Ovogodišnji rezultati su se zadržali na razini prošlogodišnjih.

Unatoč krizi u nekim tvrtkama se osjeća poboljšanje poslovanja. Pozitivne promjene najviše se osjete u Hrvatskoj (6%), a nešto manje u Bosni i Hercegovini (4%) te Srbiji (2%).

Kao i prošle godine, polovica ispitanika boji se za svoje radno mjesto (50%), dok ih samo 3% ne razmišlja o sigurnosti svog posla. Svoje radno mjesto sigurnim smatra 47% ispitanika.

No bez obzira na gospodarske prilike, polovica ispitanika (52%) planira promjenu posla do kraja ove godine. Želja za novim (boljim) poslom slična je kao i prošle godine kada je 49% ispitanika planiralo promjenu posla.

Trećina ispitanika (33%) posao planira promijeniti samo ukoliko će na to biti primorani, dok ih 9% ne namjerava mijenjati posao. O promjeni posla ne razmišlja 6% ispitanika.

Ove godine većina ispitanika (74%) ne očekuje povišicu. Taj postotak je viši nego prošle godine kada povišicu nije očekivalo 67% ispitanika. Također i ove godine su ispitanici iz Srbije najviše optimistični - njih 28% očekuje pozitivnu 'korekciju' plaće.
Kada bi mogli raditi za svog idealnog poslodavca, 37% ispitanika iz sve tri zemlje odabralo bi stranog vlasnika. Država kao poslodavac popularnija je u Srbiji (30%) i Bosni i Hercegovini (33%), nego što je to slučaj u Hrvatskoj, gdje bi samo 11% ispitanika radilo za državu.

Nezaposleni Hrvati najaktivniji po broju prijava na natječaj za posao

Kada je riječ o razlozima nezaposlenosti, u Hrvatskoj je 37% ispitanika nezaposleno jer nisu pronašli posao nakon završetka školovanja, za 25% ispitanika je istekao ugovor na određeno, a 21% ispitanika ostalo je bez posla uslijed krize.

Najviše hrvatskih ispitanika je nezaposleno do tri mjeseca (26%), dok je u Srbiji te Bosni i Hercegovini nešto drugačija situacija. U Srbiji je najviše ispitanika (21%) nezaposleno od šest mjeseci do godinu dana, a u Bosni i Hercegovini je najviše ispitanika nezaposleno do tri mjeseca (18%) i dvije do tri godine (18%).

Bez obzira iz koje zemlje dolaze, najviše se ispitanika o slobodnim radnim mjestima informira na specijaliziranim internetskim stranicama. Prema broju prijava na natječaje za radno mjesto najaktivniji su ispitanici iz Hrvatske - njih više od petine (22%) prijavilo se na 100 i više natječaja.

Kao i prošle godine, većina ispitanika traži bilo kakav posao (62%), dok ih 35% želi raditi isključivo u struci. Samo 3% ispitanika izabralo bi posao izvan struke. Na bilo kakav posao najviše su spremni ispitanici iz Bosne i Hercegovine (70%), zatim hrvatski (62%) te srpski ispitanici (59%).

Ispitanici iz Hrvatske smatraju da je veza najvažnija pri dobivanju posla (48%). Tek onda bitnim smatraju iskustvo (21%) i znanje (13%).

Nezaposlenim ispitanicima iz Hrvatske najpoželjniji poslodavac je tvrtka u stranom privatnom vlasništvu (29%). U odnosu na prošlu godinu popularnost države kao poslodavca nešto je manja. Prošle je godine za državu htjelo raditi 28% ispitanika dok ove godine to želi petina ispitanika (20%).

Nezaposleni ispitanici iz Srbije su najoptimističniji, njih 39% smatra da će posao pronaći do kraja ove godine, dok isto smatra 29% ispitanika iz Hrvatske te 24% ispitanika iz Bosne i Hercegovine.

Dok traže posao, najviše hrvatskih ispitanika svoje troškove podmiruje 'na račun' svojih roditelja (44%). Nešto više od trećine (35%) ispitanika povremeno honorarno radi, dok ih 20%, iako formalno nezaposleno, radi na 'crno'.

Ispitanici koji se školuju vjeruju u brz pronalazak posla

Među ispitanicima koji se još uvijek školuju, u pronalazak posla u roku jednog do tri mjeseca najviše vjeruju hrvatski ispitanici (27%), a podjednako su optimistični ispitanici iz Srbije i Bosne i Hercegovine (23%).

Većina ispitanika smatra da je za dobivanje posla podjednako važno formalno obrazovanje (60%) kao i usvojena znanja i vještine (60%). Veza je tek na četvrtom mjestu, iza iskustva.

Svim ispitanicima, bez obzira iz koje zemlje dolaze, za buduće radno mjesto najvažniji su međuljudski odnosi. Četvrtini ispitanika najvažnije je priznanje za obavljen rad (26%), dok je 15% ispitanika istaknulo dinamičnost posla. Svega 11% ispitanika najvažnijim elementom smatra novac.
Karijera je najvažnija ispitanicima iz Bosne i Hercegovine, njih 43% izjavilo je kako im je karijera jako važna. Isto je izjavilo 38% ispitanika iz Hrvatske te 37% ispitanika iz Srbije.