Čestitam vam na vašem prvom samostalnom letu i sigurna sam da ćete služiti na čast HRZ-u i svima nama koji u vas vjerujemo te da ćete vještine, znanje, sposobnosti brusiti jedino u mirnodopskim uvjetima." Tim je riječima danas 3. prosinca u 93 ZB u Zemuniku učenicima letačima 18. naraštaja vojnih pilota na prvom samostalnom letu čestitala Danijela Trbović poznata voditeljica na Hrvatskoj radio televiziji, koja će ostati upisana kao kuma 18. naraštaja vojnih pilota HRZ-a.

 

Prve samostalne letove na avionu Pilatus PC 9 i helikopteru BELL 206 B izvelo je 5 kadeta koji su, nakon što su uspješno završili temeljnu obuku na avionu ZLIN 241L, raspoređeni na obuku u Eskadrilu aviona za pilote aviona i Eskadrilu helikoptera za pilote helikoptera.

Na helikopteru BELL 206 B samostalni let su izveli Martin Debuš, Tomislav Baturina i Matija Hudžek, a na Pilatusu Dominik Jerinić i Luka Šapina.

Prvi samostalni let veliki je događaj u njihovoj pilotskoj karijeri, za neke i emotivno najdraži let, no ipak tek svojevrstan početak dugotrajne i složene obuke za vojnog pilota. U programu letačke obuke koji im slijedi moraju svladati temeljno, akrobatsko, navigacijsko, grupno i noćno letenje te taktičku obuku u sklopu koje su i temeljni manevri borbe u zraku.

Kuma naraštaja pokazala je zavidno znanje o pozivu vojnog pilota koji je, kako je kazala, san svakog dječaka. No u tome uspijevaju samo najbolji, jer prema statistikama samo 2 posto populacije ima predispozicije za ovaj poziv. "Vi ste ti najbolji koji ste prošli brojne "filtere" kako bi uspješno odradili svoj prvi samostalni let." , kazala je.

Na prvom samostalnom letu u ime zapovjednika HRZ-a i PZO-a kadetima je čestitao pukovnik Ivica Mandušić, pilot prvog naraštaja hrvatskih vojnih pilota. Prema njegovim riječima prvi samostalni let je potvrda spremnosti razvoja uspješne letačke karijere. Zahvalio se i nastavnicima letenja kao i zrakoplovnim tehničara te svim drugim djelatnicima HRZ-a koji su sudjelovali u potpori letenju učenicima letačima i značajno pridonijeli uspješnosti njihovog prvog samostalnog leta.

Danijela je s pilotima i domaćinima u 93 ZB obišla eskadrilu aviona te se susrela s pilotima akro grupe Krila Oluje.

Inače tradicija obilježavanja prvih samostalnih letova na ovaj način, koja je po uzoru na vojna zrakoplovstva brojnih zemalja svijeta godinama njegovana i u HRZ-u, ponovno je saživjela prošle godine.