U sve većoj poplavi igračaka s azijskog tržišta, ugodno je iznenađenje čuti da je netko napravio inovativni hrvatski proizvod, društvenu igru "Osvoji Jadran", koja u sebi objedinjava avanturu jedrenja i otkrivanja autohtonosti hrvatskog Jadrana i priobalja, a sve to kroz zabavu za cijelu obitelj.

Mlada Puljanka Sanja Vale Čupić iz tvrtke "Adrianut" autorica je ove sjajne igre, koju je podržalo Ministarstvo turizma kao inovaciju u turizmu u 2012. godini.

Riječ je o svojevrsnoj simulaciji hrvatskog Jadrana kroz društvenu igru, kao, recimo, prvi hrvatski zabavni peljar. Igrač se uživljava u ulogu nautičara koji jedrenjem osvaja hrvatski Jadran. Upoznaje se s nacionalnim parkovima, parkovima prirode, zaštićenim i ugroženim vrstama Jadrana, posebnostima otoka, gradova i mjesta na otocima i u priobalju. Kroz igru igrač otkriva potonule brodove, avione, prolazi kroz vjetrove Jadrana, usvaja neka pravila ponašanja u plovidbi. Od same ideje do realizacije gotovog proizvoda je prošlo godinu dana - kazuje autorica koja godinama plovi zajedno sa suprugom i djecom, pa je na ideju ove igre došla upravo zbog svoje ljubavi prema jedrenju i prirodi.

Igra je zaista odlično smišljena. Rađena je od papira i drva, a čak je i kockica drvena i rađena u Hrvatskoj, a ne u Kini. Jedna igra se sastoji od šest drvenih jedrilica, jedne kockice, šest brojača semafora, karte, odnosno ploče, 122 kartice koje određuju sudbinu moreplovca. Start-gradovi su: Dubrovnik, Split, Šibenik, Zadar, Rijeka i Pula. Igrači malom jedrilicom plove Jadranom i upoznavaju ga, istražuju potonule brodove, avione, spilje, doznaju za neke legende, upoznaju zaštićene vrste, posjećuju nacionalne parkove, parkove prirode i otkrivaju posebnosti otoka, grada i mjesta.

Zanimljivo je da pravila igre ponavljaju prepreke koje se susreću na stvarnim regatama - lom kormila, čovjek u moru, pijavica, lom jarbola, a to su sve situacije koje se stvarno mogu dogoditi tijekom jedrenja - kaže Vale Čupić čija će igra zasigurno osvojiti sve generacije.