U petak, 12. travnja u 12 sati u hotelu Kolovare bit će svečano otvorena manifestacija Dani masline u organizaciji Udruge prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista Zadarske županije. Prvoga dana bit će postavljeni štandovi s izlagačima, uljarima, u 14.30 bit će organizirana vođena degustacija maslinovog ulja, od 16 sati počinju stručna predavanja.
Na jubilarnoj 15. manifestaciji ocjenjivat će se čak 202 uzorka ulja iz gotovo svih primorskih županija. Anita Peraić, predsjednica Povjerenstva za ocjenjivanje o kvaliteti ulja rekla je kako je od 202 uzorka čak 75 posto uzoraka ekstra djevičansko maslinovo ulje.
– Oko 18 posto su djevičanska, a nešto manje od sedam posto ulja su lampante, dakle nisu zadovoljila kriterije pravilnika. U odnosu na prošlu godinu, imamo čak 15 posto više ekstra djevičanskih maslinovih ulja. Na osnovu ovih podataka, mogla bih reći da je osnovni cilj manifestacije ostvaren, jer je cilj promocija kakvoće ekstra djevičanskom maslinovog ulja, kaže Peraić i naglašava kako su pojedini maslinari prošle godine imali ulje koje je bilo van kategorije. Dakle, slušajući struku maslinari su dosegnuli najvišu kategoriju, zaključila je Anita Peraić.
U petak, 12. travnja u 12 sati u hotelu Kolovare bit će svečano otvorena manifestacija Dani masline u organizaciji Udruge prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista Zadarske županije. Prvoga dana bit će postavljeni štandovi s izlagačima, uljarima, u 14.30 bit će organizirana vođena degustacija maslinovog ulja, od 16 sati počinju stručna predavanja.
Na jubilarnoj 15. manifestaciji ocjenjivat će se čak 202 uzorka ulja iz gotovo svih primorskih županija. Anita Peraić, predsjednica Povjerenstva za ocjenjivanje o kvaliteti ulja rekla je kako je od 202 uzorka čak 75 posto uzoraka ekstra djevičansko maslinovo ulje.
– Oko 18 posto su djevičanska, a nešto manje od sedam posto ulja su lampante, dakle nisu zadovoljila kriterije pravilnika. U odnosu na prošlu godinu, imamo čak 15 posto više ekstra djevičanskih maslinovih ulja. Na osnovu ovih podataka, mogla bih reći da je osnovni cilj manifestacije ostvaren, jer je cilj promocija kakvoće ekstra djevičanskom maslinovog ulja, kaže Peraić i naglašava kako su pojedini maslinari prošle godine imali ulje koje je bilo van kategorije. Dakle, slušajući struku maslinari su dosegnuli najvišu kategoriju, zaključila je Anita Peraić.