Predsjednik Hrvatskog rukometnog saveza Sandi Šola uhićen je noćas na povratku u Hrvatsku zbog sumnje da je sudjelovao u izvlačenju novca iz Karlovačke banke. Na ispitivanju u USKOK-u poricao je krivnju. Istražno ročište na zagrebačkom Županijskom sudu trebalo bi se održati oko 13 sati.

Šolu su u sjedište USKOK-a u Gajevoj ulici automobilom doveli policijski istražitelji nešto prije 9 sati, a nedugo zatim u zgradu su ušli i njegovi odvjetnici.

Šola je uhićen na graničnom prijelazu, čim je u Hrvatsku automobilom došao iz Makedonije gdje je bio na rukometnoj utakmici. Očekivalo se da će Šola u Zagreb doći jutrošnjim letom iz Makedonije, no jedan od njegovih branitelja Ante Madunić izjavio je za HTV da je odlučio ići automobilom kako bi izbjegao javno uhićenje. Madunić očekuje da će Šola, zajedno s već ispitanim članovima svoje obitelji i drugim osumnjičenima, poslijepodne biti odveden na Županijski sud u Zagrebu gdje će se odlučivati o njihovu zadržavanju u istražnom zatvoru.

Zbog prelijevanja novca iz Karlovačke banke u privatne tvrtke, jučer je uhićena Šolina majka Marija, u poslovnim krugovima poznata kao direktorica i stečajna upraviteljica više tvrtki, te njegova dva brata Petar i Tomislav. Uz njih, kao dioničare Karlovačke banke, uhićene su još četiri osobe koje je prvoosumnjičena Marija Šola navodno povezala radi pribavljanja značajne dobiti.

U službenom USKOK-ovom priopćenju stoji da su osumnjičeni kao dioničari i odgovorne osobe novcem Karlovačke banke financirali poslovanje tvrtki koje su prethodno osnovali ili preuzimali.

Na taj su način, navode u USKOK-u, počinili više kaznenih djela zloporabe položaja i ovlasti kojima su banku oštetili za najmanje 37,5 milijuna kuna i još jednu tvrtku za 46,9 milijuna kuna.

Kasno sinoć izjavu za HTV dao je odvjetnik uhićene Marije Šole Branko Šerić. Rekao je da je njegova klijentica iznenađena ovim što joj se događa. Uvjerena je u ispravnost svih odluka koje su donesene u Karlovačkoj banci. Za sada nije iznosila obranu.


Karlovačka banka: Sigurnost depozita nije ugrožena

Karlovačka banka, iz koje su prema tvrdnjama USKOK-a izvučeni deseci milijuna kuna, izvijestila je da nema informacije o kakvim se istražnim postupcima i kojim osobama radi. No u pismenom odgovoru Hini, u kojemu je za danas najavljena i konferencija za novinare, Karlovačka banka istaknula je da sigurnost depozita uloženih u tu banku ni s čim nije ugrožena.


HNB upoznat s akcijom USKOK-a, depoziti sigurni

Iz Hrvatske narodne banke priopćeno je da su upoznati s akcijom DORH-a i USKOK-a. HNB prati razvoj događaja vezanih za istragu, komunicira s DORH-om i upravom Karlovačke banke d.d. Prema tim saznanjima, spomenuta akcija odnosi se na zbivanja koja nemaju neposrednog utjecaja na iskazano knjigovodstveno stanje Karlovačke banke d.d. kao ni na sustav korporativnog upravljanja u banci. O daljnjim zbivanjima, koja bi se eventualno ticala nadležnosti središnje banke, HNB će po potrebi informirati javnost, zaključuje se u priopćenju.


Osobe koje su jučer lišene slobode, pod navodnom sumnjom da su oštetile Karlovačku banku, preuzele su nadzor i upravljanje nad tom bankom kroz postupak dokapitalizacije 2006. godine. Tada je šest ulagača uplatilo ukupno 93,7 milijuna kuna, čime je temeljni kapital banke narastao sa 72,5 na 135 milijuna kuna, dok je ukupni kapital banke porastao na više od 182 milijuna kuna.

Među šestoricom ulagača koji su postali dioničari bili su Marija Šola i njezina braća Marijan i Mate Šarić, a na dramatičnoj glavnoj skupštini došlo je do preuzimanja. Dotadašnju predsjednicu uprave Sandu Cvitešić zamijenio je Sandi Šola, sin Marije i nećak Marijana i Mate. Marijan Šarić vlasnik je Europatradea, zastupnika Samsunga za Hrvatsku, a Mate Šarić PromMata, zastupnika JVC-a za Hrvatsku.

Među ostalim ulagačima bili su tenisač Goran Ivanišević, nogometaš Dario Šimić, bivši košarkaš Ivica Žurić i Pramot Bathea, nuklearni fizičar iz Indije.